Dugo skrivana istina: Otkriveni svi detalji poslednjeg dana legendarnog glumca

FOTO: Printscreen/Youtube
68

Slavni glumac umro je veoma mlad, u 32. godini. Poslednji dan njegovog života skrivan je od javnosti  iz više razloga.. Na kraju je vlast naložila istragu, a evo kako se sve dogodilo.

Pre 46 godina, 20. jula, umro je glumac i majstor borilačkih veština Bruce Lee. Detalji o danu u kom je preminuo objavljeni su u poslednjoj biografiji o njemu “A Life”, autora Matthewa Pollyja.

Tog jutra 20. jula 1973. godine, Bruce je napisao pismo svom američkom advokatu Adrianu Marshallu oko niza pregovora i dogovora za nove projekte. Među njima bila je i nova filmska ponuda iz Warner Brosa i predlog Hanna-Barbera za animiranu seriju utemeljenu na njegovom životu. Bilo je tu i predloga za knjigu, odeću, i slično, u tom velikom carstvu koje je Bruce Lee gradio.

Pošto što je poslao pismo, otišao jee u Golden Harvest studio. Tamo se sastao sa George Lazenbyjem, australijskim Jamesom Bondom, da razgovaraju o njegovom angažmanu u filmu Game of Death. Priključio im se i Andre Morgan. Lee je snimio veći deo kraja tog filma, a cilj mu je bio da na neki način uključi i Lazenbyja u priču. O tome je razgovarao i sa Raymondom Chowom koji je predložio da odu na večeru i formalizuju dogovor. Lee je imao druge planove. Hteo je da posetiti Betty Ting Pei, trebao mu je “nooner” (seks u vreme ručka). Obećao je da će se vratiti popodne da bi se dogovorili koliko će novca ponuditi Lazenbyu.

Kod Betty je stigao oko 13 sati i ostao nekoliko sati.

“Bila sam njegova devojka”, rekla je. Bilo je tu seksa i nešto hašiša, ali ne i alkohola ili nekih drugih težih droga. Lee je bio uzbuđen zbog sastanka i onoga što će George Lazenby značiti za njegov film.

Ulogu je ponudio i Betty, koja to baš nije oberučke prihvatila. Kaže da joj nije bilo prijatno da na filmu glumi njegovu devojku, dok mu je u stvarnom životu bila ljubavnica.

“Nikada nisam htela da radim taj film. Bilo bi mi neprijatno”, rekla je. U njen stan je oko 18 sati stigao i Raymond Chow iako zapravo i nije potpuno jasno zašto. Možda zato što su ga čekali celo popodne da se vrati u studio, a pošto nije došao, odlučili su da dođu do njega, ili su možda hteli da mu pomognu da nagovori Betty da pristane da radi na filmu. Bio je to najtopliji dan u mesecu, piše The Ringer.

“Bruce se nije osećao baš najbolje, a ni ja se nisam osećao dobro. Popili smo vodu i počeo je da glumi. Uvek je bio jako aktivan i uživljen u ulogu. To ga je iscrplo, pa je popio malo vode. I posle toga se osećao nekako smušeno i malaksalo”, kaže Chow.

Ubrzo je počeo da se žali na glavobolju. Bližilo se vreme večere, a njegova glavobolja bila je sve veća. Kada je rekao da želi malo da se odmori, Chow je pokušao da ode.

Betty mu je dala pilule Equagesic, lekove protiv bolova za koje kaže da ih je uzimao i ranije.

Lee je otišao u spavaću sobu da se odmori, a Betty se spustila u dnevnu sobu, i gledala televiziju.

Raymond je otišao oko 19:45, po Lazenbyja da bi ga odvezao u japanski restoran u Miramar hotelu.

Nakon što su ga neko vreme čekali, nazvali su Betty koja im je rekla da on i dalje spava i da počnu bez njega. Kada su zvali oko 21:30 rekla im je da i dalje spava ali da će pokušati da ga probudi. Ušla je u sobu, pokušavala i nikako nije uspela. Histerično je nazvala Raymonda i ispričala mu ne može da ga probudi. Rekao joj je da se smiri i da će odmah doći. Prisetio se 10. smaja kada je Lee zamalo umro do cerebralnog edema. Odmah je nazvao doktora koji mu je tada spasio život, dr. Langforda. Linija mu je stalno bila zauzeta.

Kada je Chow stigao pronašao je Brucea kako leži potrbuške na krevetu, i Betty koja je bila pored njega, u stanju potpunog šok, pokušavala da ga dozove da se probudi.

Chow je shvatio da je već kasno, i da je već preminuo. Situacija nije bila nimalo dobra, slavni glumac mrtav je ležao na krevetu svoje ljubavnice, a njih dvoje bili su jedini svedoci.

Razmišljao je kakav bi to skandal mogao da bude i kako će za njegovu smrt kriviti i mediji i ostali. I tada je odlučio da “spasi” stvar, i da bi bilo najbolje da je Bruce Lee umro negde drugo a ne u stanu svoje ljubavnice.

Ponovno ga je obukao, i razmišljao šta bi mogao da uradi.

Da li da ga odveze do njegovog stana koji je bio samo pet minuta od tog. Na kraju je odlučio da dovede lekara. Rekao je Betty da nazove njenog privatnog lekara, dr. Eugene Chu Poh-hwye, koji je radio u baptističkoj bolnici.

Zvala ga je i nije mur ekla ime pacijenta o kom se radi. Kada je stigao Bruce Lee je već bio u komatoznom stanju, bez pulsa i bilo kakvih znakova života.

Bezuspešno je pokušavao da ga oživi deset minuta. Tada mu je već bilo jasno da je umro pre njegovog dolaska.

Raymond mu je objašnjavao o kakvoj teškoj situaciji je reč, ali doktor nije hteo da prihvati njegov predlog da ga odvezu u bolnicu, već je nazvao hitnu pomoć.

Insistirao je da je reč o kolabiranju i da ga odvedu u dalju bolnicu Queen Elizabeth, a ne u onu u kojoj je radio, jer mu takva pažnja nije bila potrebna.

Pre dolaska hitne Raymond je preuzeo kontrolu nad situacijom, poput pravog producenta. Rekao je Betty da ne kaže ništa medijima, i zatim nazvao njegovu suprugu i rekao joj da je Lee na putu prema bolnici, zbog stanja sličnog onome iz maja. Hitna pomoći je stigla za sedam minuta i nisu odmah prepoznali pacijenta. Pokušavali su da mu pronađu puls, posle je bolničar Pang Tak Sun objašnjavao kako “iako je osoba izgledala mrtva, morao je primeniti svu prvu pomoć”.

Supruga Linda u bolnicu je stigla 15 minuta pre hitne pomoći. Činio joj se u nesvesti, a lekarski tim počeo je sa masažom srca.

“Nikad nisam pomislila da bi mogao umreti, ili da je već mrtav”, priseća se. Uključili su ga na EKG, i pokušali probuditi elektrodama.

Linda je pitala jednog od lekara da li je i dalje živ. Umesto odgovora samo joj je odmahnuo glavom. Tumarala je hodnicima i na pitanje lekara o autopsiji, potvrdno odgovorila.

Vest o smrti 32-godišnjeg Bruce Leea brzo se proširila. I mnogi su krenuli prema bolnici. Među njima i novinari koji su pokušali da saznaju šta se dogodilo. Tako su došli do Charlesa Lowea.

Novinar ga je pitao da li je istinita priča koju je čuo da je Lee poginuo u borbi. Ovaj mu je odgovorio da je to samo glasina, nazvao ga ludim jer je insistirao na tome, i spustio slušalicu.

Nazvao je i njega kući, gde mu se na telefon javio osmogodišnji Brandon i na pitanje gde mu je tata, odgovorio “Movie!Movie” Novinari su opkolilo njihovu kuću, pa je Chow Lindu smestio u kuću lekara Langforda koji je živeo u blizini. Tada je Linda ponovno želela da ga vidi i uveri se da ga stvarno nema.

“Osetila sam neverovatnu snagu koja je prolazila mojim telom. Znala sam šta moram da uradim i na koji najbolji mogući način za Brucea, Brandona i Shannon”, rekla je.

Policija je stigla i u stan Betty Ting Pei, nešto iz podneva. Nisu joj rekli da je Bruce Lee umro, a ona izuzetno uzrujana nije mogla ništa da pita o njegovom stanju.

Ubrzo nakon što ga je iz njenog stana odvela hitna pomoć, nazvala je svoju majku i mlađeg brata koji su sad bili u stanu i tešili ju. Policija nije pronašla nikakve znakove borbe, a kao dokaze su spremili tri čaše sa stola, flaše 7-Up i Schweppes Ginger Beera, i kutiju lekova Equagesic.

Dala je izjavu, a po onome što su ona i Raymond rekli policiji, čini se kako su bili spremni, ipak je bilo reč o glumici koja je jako dobro znala pamtiti tekst.

Trebalo je tu puno toga pripremiti i namestiti, posebno po pitanju ljubavnice o kojoj se raspitivala i Linda.

Prvo je pitala dr. Langforda koji je rekao kako “po njegovim saznanjima nije imao nikakve druge odnose”.

Dogovorili su se što će reći medijima. Andre Morgan stigao je u Golden Harvest na poziv Chowa, koji se bavio kontrolom štete.

Pripremili su izjave za medije s engleskog govornog područja i za one na kineskom. Dogovorili su se da će reći da se Bruce Lee srušio dok je šetao vrtom sa svojom suprugom Lindom.

U to vreme bolnica je izdala službeno saopštenje sa uzrocima smrti – glumac Bruce Lee umro je od akutnog cerebralnog edema, čiji je uzrok zasad nepoznat.

“Hteli smo da zaštitmo njegov ugled, Lindu i osećaje dece. Nismo bili toliko glupi da smo mislili da ćemo se izvući, hteli smo samo da kupimo vreme”, rekao je Morgan.

Lažna izjava o smrti izdržala je tri dana.

Novinaru H.S. Chowu, trebalo je dva dana da uz pomoć svojih izvora pronađe ambulantna kola i ekipu hitne pomoći koja je došla po njega.

Nagovorio je vozača da s njim popriča i tada je polako otkrio gde je Bruce Lee bio.

The China Mail je pisao Who’s Lying on Li’s Death (Ko laže oko Lijeve smrti). Raymond Chow postao je meta medijskog raspitivanja, i ubrzo prestao da odgovara na pozive novinara. I svi su se okrenuli Betty. A ona napravila kobnu grešku, izmenila prvu priču.

“Tog petka uveče kada je umro ja nisam bila kod kuće, izašla sam sa majkom”, govorila im je.

Njenu priču potvrdio je i brat Peter, i optužbe nazvao “fantazijom”.

Novinari su razgovarali sa komšijama koji su im rekli da je Bruce Lee bio čest gost u njenom stanu.

Izmislili su novu priču, ovaj put njih troje, onu u kojoj su negirali ono što novinari nisu mogli da dokažu, a priznali ono što nisu mogli negirati. Opovrgavali su vezu, i dalje naglašavali da je Bruce umro u Queen Elizabeth bolnici. Nikada nisu mogli priznati da je bio sam s Betty. Priču je izmenila i Linda, koja je rekla da se spremala za ručak sa prijateljicom, i da joj je Bruce rekao da će posle doći Raymond Chow kako bi razgovarali o idejama za Game of Death i da će najverojatnije večerati sa George Lazenbyjem.

Raymond je rekao da je u Leejevu kuću stigao oko 15 sati, radili su na scenariju do oko 17 sati i tad otišli do stana Betty Ting Pei kako bi je nagovorili na ulogu u filmu.

Bio je to posao i ništa drugo. Betty i Bruce bili su samo prijatelji. Ostalo je više manje slično onome kako je stvarano i bilo, pozlilo mu je, dala mu je lekove i on je otišao da odmori u njenu sobu. Još je bio živ kada je Raymond stigao, onako omamljen ali živ, kako su tvrdili. Pozvali su hitnu pomoći koja ga je odvela u bolnicu u kojoj su službeno njegovu smrt potvrdili 23:30. I ta se verzija držala 30 godina.

Telo je identifikovao stariji brat Peter, i izvršena je autopsija.

Nakon pregleda dr. R.R. Lycette utvrdio je da je reč o ‘normalnom 30-godišnjaku, a jedine abnormalnosti koje su pronašli bile su vezane za pluća, probavni sistem, bubrege i oteknuće mozga.

“Zagušenje i endem mozga bili su uzrok smrti. Kongestija pluća i ostalih organa pokazuje da je najverojatnije edem prvo zaustavio respiratornu funkciju, dok je srce i dalje pumpalo krv u arterije, koje su se proširile zbog manjka kiseonika. Edem je konačno uzrokovao zaustavljanje srčanih centara u mozgu i zaustavio srce”, zaključak je lekara.

Edem ga je sigurno ubio, niko nije znao šta ga je uzrokovalo. Sumnjali su da je povezan sa trovanjem od lekova, a u želucu su našli tragove Equagesic tableta i kanabisa. Sastao se sa lekarima koji su glumcu spasili život u maju. Kako su bili uvereni da je kanabis kriv za prvi napad, tako su sada Lycettea uverili da je tako bilo i u ovom slučaju. Ubrzo je to došlo do medija, i nastao je savršeni skandal. Priča o seksu, drogama, prevari i smrti.

“Mediji u Hong Kongu su jednostavno poludeli”, priseća se Linda.

Proglasili su ga zavisnikom, koji je sa ljubavnicima sudelovao u seksualnim orgijama, a preminuo nakon što je koristio stimulans poput Viagre, predozirao se sa 707.

Povezivali su ga sa LSD-om, heroinom i kokainom. Krenula je potraga za “drugim ljubavnicama” tj. ženama s kojima su ga videli pa su ih krenuli i povezivati, i napravili od njega ne samo superheroja već i super zavodnika.

“Imali su pet stranica o njemu sa različitim ženama, sa smeškom, rukama oko vrata i slično. Priče su bile svakakve, od onih da se predozirao, da je umro od previše seksa, da ga je ubila erekcija, otrovao pomoćnik. A bila je tu i priča da zapravo nije mrtav”, kaže Andre Morgan.

Njegovi obožavaoci nisu mogli da prihvate činjenicu da je neko tako mlad i u dobrom stanju umro.

I zato su krivca zatražili u raznim misterijama, tradicionalnim kinesko japanskim rivalima.

“U Japanu postoji tradicija ubica poznatih kao nindže. Svaki od njih bio je izuzetno dobar u pripremanju različitih otrova”, pisao je Slex Block u prvoj biografiji Brucea Leea.

Jako su bile česte glasine da je umro sa erekcijom, pa su se novinari uvukli u mrtvačnicu da bi fotografisali njegovo telo.

“Platio sam im 1500 hongkonških dolara da mi dozvole da napravim slike njegovog leša. Nakon fotografisanja lica, pokušao sam i niže, ali me žena izvukla iz mrtvačnice i rekla mi da bi mogla da dobije otkaz zbog toga”, priča Patrick Wang, osnivač tabloida Kam Yeh Pao.

Snimke njegovog natečenog lica podstakle su mnoge da pomisle da je ipak bila reč o trovanju.

Posle komemoracije u Hong Kongu, Linda je najavila da će biti sahranjen u Seattleu. Dala je izjavu medijima: “Lično ne smatram nikoga odgovornim za njegovu smrt. Jedino je važno da njega više nema i da se neće vratiti”.

Fanovi su bili jako ljuti na Lindu jer je njegovo telo prebacila u Seattle i zato su sumnjali da se nešto događa.

Golden Harvest zato je poslao kamermana da snimi njegovu sahranu u Seattleu i materijal donese medijima u Hong Kongu. To je samo pogoršalo stvari. Naime obožavatelji dobrog oka primetili su da je kovčeg zamenjen (zbog tehničkih problema sa vlagom prilikom prevoza) i optužili ih da su zamenili telo.

Posebno glasni bili su i oni koji su verovali da ga je neko prokleo. Posebno su se okomili na Betty Ting Pei.

“Činilo mi se kao da ljudi žele da umrem. I ako se to nastavi, ja više ne želim da živim. Bruce je mrtav, zašto to jednostavno ne ostane ne tome'”, rekla je The China Star.

Kad molbe nisu upalile, počela je da im preti tužbom, što je ispalo još gore. Ubrzo se ta 26-godišnjakinja zaključala u stan, nije izlazila i samo je gledala televiziju.

Da ona zna nešto više i da je možda odgovorna za njegovu smrt smatrali su širom sveta, studenti u Kuala Lumpuru nosili su transparente sa njenim imenom, a u Hong Kongu je bila postavljena bomba s natpisom “Betty Ting knows the cause of Bruce Lee’s death”.

Ispalo je da je reč o prevari, ali tokom sledećih sedmica postavljeno je još nekoliko bombi sa porukom Revenge for Bruce Lee. Takvo stanje zabrinulo je britansku kolonijalnu vlast, jer su strahovali od sukoba sa pro komunističkim kineskim radikalima, koji su hteli da ih isteraju iz zemlje. Zato su naredili detaljnu istragu o smrti Bruce Leea.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More