Među prvima u svetu: Srpski kardiohirurzi revolucionarnom metodom leče srčanu slabost

FOTO: Pixabay
102

BEOGRAD – U Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” u četvrtak je prvi put u Srbiji, a tek treći put u svetu, pacijentu zbog srčane slabosti ugrađen specijalni uređaj na bazi niskofrekventnih struja, što se u savremenoj medicini smatra revolucionarnom metodom borbe sa srčanom slabošću.

Operaciju su uradili prof. dr Miodrag Perić, dr Velibor Ristić i dr Petar Vuković, a u stručnom timu su bili i dr Branimir Purić i dr Dragana Košević. Ceo zahvat su nadgledali supervizori – kardiohirurzi iz Berlina dr Johanes Miler koji je i pronalazač ove tehnologije, i dr Peter Getel.

Po jedan ovakav operativni zahvat urađen je do sada samo u Nemačkoj i Austriji, a na taj ekskluzivni spisak upisao se, prvi u istočnoj Evropi, Institut “Dedinje”.

Pacijenti sa srčanom slabošću su, kako su nam objasnili u “Dedinju”, posle ovih operativnih procedura već nakon nekoliko sedmica mnogo bolje, a snaga njihovog srca je znatno popravljena.

Sledeće operacije ove vrste na Institutu “Dedinje” su zakazane već za početak jula.

“Ovo je potpuno revolucionarna tehnologija za lečenje srčane slabosti primenom niskofrekventnih struja, koja je prošla višegodišnja ispitivanja” – rečeno nam je u “Dedinju”.

“Uređaj stvara polarizaciju na ćelijskom nivou i kao dirigent potpuno sinhronizuje rad srčanih ćelija.

Nova tehnologija je potpuno kompatibilna sa svim uređajima koji se ugrađuju u srce, uključujući pejsmejkere, defibrilatore, srčane pumpe i zaliske.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More