Srbija traži „svoje“ ratne zločince iz Estonije

FOTO: Pixabay
317

Srbija će na sednici Saveta bezbednosti, 17. jula, pokrenuti ponovo inicijativu da osobe iz Srbije koje su osuđene pred Haškim tribunalom, a nalaze se na odsluženju kazne u drugim zemljama robiju izdržavaju u Srbiji.

Ovo je za „Novosti“ potvrdila ministarka pravde Nela Kuburović, koja će se na sednici obratiti u ime Srbije.

„Od trenutka donošenja odluke da u državama bivše Jugoslavije nema uslova za izdržavanje kazne prošlo je 25 godina i od tada smo postigli veliki napredak kada je reč o sistemu za izdržavanje krivičnih sankcija. Ako od pojedinih zemalja dobijamo zahteve da osobe srpskog porekla, koje izdržavaju kaznu u njihovim zatvorima, budu prebačene ovde, pošto ispunjavamo uslove, ne znam zašto se to ne bi moglo primeniti i na haške osuđenike“, kaže Kuburovićeva.

Prema rečima ministarke, osim pritužbi osuđenih na tretman u Estoniji, do sada nije bilo primedaba naših zatvorenika iz drugih zemalja.
Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, Estonci prave ozbiljne probleme kad god predstavnici Srbije razgovaraju sa njima o uslovima boravka Milana Martića, Dragomira Miloševića i Milana Lukića u zatvoru ili kada se obrate sudu u Hagu sa konkretnim zamerkama.

Oni to shvataju kao napad na njihov kazneni sistem i brane se tako što negiraju probleme. Na kraju se to prelomi preko leđa srpskih zatvorenika, koji onda budu pod još većom torturom i nemilošću zatvorske uprave u Tartuu.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More