Trojičindanski sabor u Podgorici, prisustvuje veliki broj vernika (FOTO+VIDEO)

Foto: Naši u svetu
662

U Podgorici je, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, održan Trojčindanski sabor, javlja RTCG.

Mitropolit Amfilohije je pozvao vlast da donose zakone kakve je pisao Sveti Petar Cetinjski, a ne zakone koji, kako je rekao, stvaraju razdore i mržnju.

Istaknuto je da se od Vlade Crne Gore zahteva da povuče predlog zakona i da pripremi novi, te da će ukoliko to što skorije ne učini, MCP još odlučnije i saborno istupiti u odbranu svojih svetinja i zakonskih prava.

Sabor je počeo arhijerejskom liturgijom, a kako je najavljeno, nakon liturgije sa platoa Sabornog hrama biće upućena zajednička poruka vernicima, crnogorskim vlastima i međunarodnoj zajednici za odbranu vere i svetinja, u duhu mira, ljubavi i uzajamnog poštovanja.

Predloženi zakon predviđa preuzimanje imovine SPC u Crnoj Gori, koja bi prešla u vlasništvo te države, a molbu zvaničnog Beograda da se to ne čini, vlasti u Podgorici je protumačila kao mešanje u unutrašnje stvari druge države.

Usvajanje najavljenog zakona i poruke vrha crnogorske države da će raditi “na obnovi autokefalnosti” crnogorske pravoslavne crkve, poznavaoci prilika u Srbiji i velikom delu Crne Gore tumače kao nastavak antisrpske politike koju sprovodi aktuelna crnogorska vlast.

Inače, sporovi crnogorske države i Mitropolije crnogorsko-primorske SPC oko objekata u vlasništvu srpske crkve traju praktično oduvek, a intenzivirani su nakon izbora Mila Ðukanovića za predsednika Crne Gore, koji je tom prilikom najavio da će njegov prioritet biti izgradnja i očuvanje identiteta crnogorske nacije.

Srbi, kojih u Crnoj Gori ima više od 30 odsto, optužuju Ðukanovića da asimilacijm srskog naroda radi na “stvaranju velikoalbanskog državnog projekata”.

Inače, od proglašenja crnogorske nezavisnosti u Crnoj Gori nisu postojale institucije koje se bave crkvenim pitanjima, to pitanje je uvek bilo u nadležnosti predsednika ili premijera. U međuvremenu je došlo do jačanja kanonski nepriznate tzv. Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) čije, inače, veoma bahato ponašanje njenih predstavnika država podržava.

Tako je, na primer, pre četiri godine samozvani mitropollit te tzv. CPC Mihailo, tokom tadašnje javne rasprave o nacrtu zakona o veri, ošamario stariju ženu koja mu se slučajno našla na putu.

Snimak tog incidenta je obišao region i svet.

Usvajanje najavljenog zakona nije novost, a pritisak nepriznate CPC je veliki.

Želja crnogorske vlasti da taj akt sprovede u delo pojačan je pošto je Vaseljenska patrijaršira mimo svih pravila priznala autokefalnost tzv. ukrajinskoj crkvi.

Priznanje autokefalnosti tražila je i raskolnička Makedonska pravoslavna crkva.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti za koji se očekuje da će biti usvojen na jesen, trenutno se nalazi pred Venecijanskom komisijom.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More