U ovoj zemlji regiona vole sladoled iz Srbije

Foto/Pixabay
181

U letnjem periodu se povećava uvoz ledene poslastice, a građani BiH najviše jedu sladoled koji im dolazi iz Srbije, Hrvatske i Poljske, to pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH. U prvih pet meseci uvezeno 2,1 milion kilograma sladoleda vrednosti 11,2 miliona KM.

„Najviše sladoleda je uvezeno iz Hrvatske, i to 1.270.783,26 kilograma vrednosti 5.659.752 KM“, kažu u UIO BiH.

Za razliku od februara, marta i aprila, kada je mesečno uvezeno oko 250.000 kilograma sladoleda iz Hrvatske, do drastičnog povećanja došlo je u maju, kada je uvezeno skoro pola miliona kilograma sladoleda.

Nakon Hrvatske, najviše sladoleda u prvih pet meseci uvezli su iz Srbije, ali skoro četiri puta manje, odnosno 345.992,68 kilograma sladoleda od istočnih komšija.

Sudeći prema podacima UIO BiH, nakon naših prvih komšija, najveće količine sladoleda su pristigle iz Poljske i Mađarske. Osim iz ovih zemalja, osvežavaju se i sladoledima iz Slovenije, Mađarske, Francuske, Severne Makedonije, Litvanije, Estonije, Nemačke, Italije, Češke, Bugarske, Ukrajine i Grčke.

Saša Trivić, predsednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS, kaže da u BiH nema proizvodnje sladoleda, osim firme u Čitluku koja nije domaća, nego iz Hrvatske.

Izvor Blic,Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More