Turista pao u krater vulkana dubok 250 metara! (FOTO)

FOTO: Youtube/Printscreen
96

NJUJORK – Jedan muškarac spasen je nakon što je pao sa ivice vulkana Nacionalnog parka Krejter lejk, na jugu Oregona, sa visine od 250 metara, prenosi Blic.

On je helikopterom američke Obalske straže prebačen na sigurno u ponedeljak popodne. Helikopter je pozvan nakon što se spasilački tim spustio niz liticu skoro 200 metara, ali nije uspeo da dođe do muškarca. Čuli su ga, međutim, kako viče, navela je Obalska straža.

Nije poznato u kom je stanju muškarac, ali je mogao da hoda nakon što je spasen, preneo je “CBS njuz”.

Služba nacionalnog parka je upozorila na opasnosti strmih zidova kaldere, oblika vulkana sličnom krateru, ali mnogo veći. Na nekim mestima se ivice ovog vulkana dižu skoro 600 metara iznad površine jezera koje okružuju.

Kako navodi “Vikipedija”, kaldera je veliki morfološki oblik vulkana, sličan krateru ali mnogo većih dimenzija, obično prečnika nekoliko kilometara.

Nastaje urušavanjem vulkanske kupe nakon vulkanske erupcije, ali i erozijom spoljašnjih sila. Reč kaldera dolazi od španske reči caldera što znači „kotao“.

A big THANK YOU to all who helped in this effort!

Gepostet von Crater Lake National Park am Dienstag, 11. Juni 2019

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More