Najveća privatna jahta na svetu uplovila u Porto Montenegro (VIDEO)

FOTO: Printscreen/Youtube
317

TIVAT – Jahta koja pripada predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Halifi bin Zajedu el Nahjanu uplovila je jutros u marinu Porto Montenegro u Tivtu. U pitanju je najveća privatna jahta na svetu – 180 metara dugi „Azam“.

Luksuzno plovilo vezano je na mestu tivatske marine koje je sposobno da primi brodove dužine do čak 250 metara, piše crnogorski portal Boka njuz.

FOTO: Printscreen/Youtube

„Azam“, odlučni u prevodu sa arapskog, van je domašaja šetača kroz marinu Porto Montenegro i fotografa, pa njegova posada i putnici uživaju u potpunoj diskreciji.

Jahta predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Halife bin Zajeda el Nahjana, po specijalnoj porudžbini, napravljena je 2013. godine u čuvenom nemačkom brodogradilištu “Lürssen Yachts”, a izgradnja je koštala oko 610 miliona dolara.

Brod dug 180 i širok skoro 21 metar, ima 13.136 bruto tona i veličine je osrednjeg kruzera.

Za tako veliko plovilo „Azam“ ima neuobičajeno mali gaz od samo 4,3 metra, što mu u kombinaciji sa specifičnom, vitkom formom trupa i sa izuzetno jakim pogonskim sistemom ukupne snage skoro 94.000 konja, omogućava postizanje za jednu jahtu, vrtoglavo visoke maksimalne brzine od čak 31,5 čvorova.

Ovaj čelično-aluminijumski brod pokreću dva dizel motora MTU i dve plinske turbine „dženeral elektrik LM 2500“, a brod nema klasične propelere, već mu je pogon izveden preko četiri tzv. vodomlazna propulzora.

Prema pisanju portala Boka njuz, osim ostalih luksuznih sadržaja, plovilo ima dva bazena, dva helipeda, bioskop, najveću dvoranu za ručavanje i svečanosti na jednoj jahti dimenzija 29 sa 18 metara i još mnogo toga.

Ovaj ultraluskuzni brod na sebi nosi i mini-podmornicu, sve staklene površine na „Azamu“ napravljene su od neprobojnog stakla, apartman vlasnika je i dodatno oklopljen panelima balističke zaštite od kevlara, a jahta čak ima i sistem za sopstvenu odbranu od eventualnog napada protivbrodskim raketama.

„Azam“ prima 36 putnika o kojima brine 60 članova posade.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More