Sporni objekat podigao Užičane na noge

FOTO: Printscreen/YouTube
486

UŽICE – Stanari zgrade u Ulici Dimitrija Tucovića, u najužem centru Užica, zahtevaju od gradske vlasti da ukloni kiosk koji je, pre neki dan, postavljen na jednom od najlepših platoa u gradu ispred ulaza u tu višespratnicu, popularno nazvanu „Beli dvor“, zbog boje njene fasade, piše „Danas“.

Sporni objekat je obeležen oznakom „Moj kiosk-štampa“, beogradske kompanije u čijem je vlasništvu najveći lanac kioska u Srbiji, a odluku o njegovom postavljanju na tu lokaciju donelo je Gradsko veće. Na dopis koji su 8. novembra ove godine uputili gradskoj upravi, kojim su zahtevali da se preispita ta odluka, stanari nisu dobili odgovor i najavljuju peticiju i proteste.

Stanari podsećaju na to da je duže od 20 godine sličan kiosk bio na dvadesetak metara od nove lokacije, između stubova na tom platou, i da im nije smetao. Međutim, problem je u tome što je on sa tog mesta skonjen i ispred ulaza u zgradu postavljen novi koji, kako ističu, narušava kompletan ambijent, ometa komunikaciju i uzurpira prostor za igru dece, boravak i šetnju stanara, ali i prolaz ostalim građanima.

Na protestu, organizovanom u četvrtak uveče, revoltirani stanari poručili su da neće odustati od zahteva i da će se boriti svim legalnim sredstvima.

Na pitanje zbog čega je kiosk izmešten sa stare lokacije na mesto ispred ulaza u zgradu, Zoran Despić, načelnik Uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove, rekao je da je to učinjeno uz uvažavanje, kako je rekao, „više opravdanih razloga“.

„Imali smo zahteve određenih korisnika i samog zakupca lokacije. U sklopu uređenja javnih površina, na prethodnoj lokaciji je planirana izgradnja rampe za osobe sa invaliditetom i, u skladu sa programom, kiosk je izmešten na novu lokaciju“, izjavio je Despić za lokalnu TV5.

Navodeći da je zakupac, koji je lokaciju dobio na korišćenje na licitaciji, rekao da je „stari kiosk zamenjen manjim i prikladnijim objektom“, Despić je oceno da „kiosk neće predstavljati smetnju ni za komunikaciju, ni za igru dece, niti za druge potrebe od opšteg značaja“.

Objasnivši da je u toku izrada projekta rekonstrukcije parking prostora od salona „Simpo“ do zelene pijace, Despić je naveo da će se „u okviru tog projekta izraditi i plan za postavljanje privremenih objekata u narednoj godini i da očekuje da će sporni kiosk biti izmešten na taj prostor. „Do tada, kiosk će ostati na sadašnjoj lokaciji“, poručio je Despić.

„Bio sam i u policiji, u novoformiranom odeljenju za borbu protiv korupcije, i zakazali smo sastanak predstavnika stanara sa njima. Tražimo da se u ovaj slučaj uključi i policija, jer sumnajmo na korupciju i trgovinu uticajima“, naveo je Željko Moračanin, potpredsednik Skupštine stanara na ulazu broj 48.

Izvor Infobrif/Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More