Sinod SPC najavio sednicu o događajima u Crnoj Gori

157

Situacija u Crnoj Gori posle najnovijih događaja vezanih za predlog zakona o verskim zajednicama i najavu oduzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve biće tema sednice Svetog arhijerejskog sinoda SPC, koja će se održati u Beogradu 26. juna, saznaje Tanjug u Patrijaršiji.

Očekuje se da episkopi iz Crne Gore izveste Sinod o najnovijem toku događaja, kako bi Patrijarh i Sinod, koji su za to po ustavu SPC ovlašćeni, mogli da preduzmu korake za zaštitu crkve i naroda na unutrašnjem i međucrkvenom međunarodnom planu.

Vlada Crne Gore pre mesec dana utvrdila je predlog Zakona o slobodi veroispovesti u kome se definiše da će „svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina“.

Ovakva odrednica je gotovo istovetna sa onom iz nacrta zakona koji je odbačen 2015. godine, zbog oštrog protivljenja SPC i vernika u Crnoj Gori, a ni ovaj put u pripremi zakona nisu učestvovali upravo oni kojih se i tiče – SPC niti su konsultovani eksperti.

Ono što je posebno izazvalo oštre reakcije SPC, vernika u Crnoj Gori, ali i tamošnje i javnosti u Srbiji je izjava crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića da će država raditi predano na stvaranju crnogorske autokefalne crkve „dopadalo se to nekome ili ne“, i izneo je ocenu da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuva infrastrukturu ideje „Velike Srbije“.

Patrijarh Irinej je reagujucji na tu izjavu u emisiji „Razgovor sa patrijarhom“ objavljenoj na Jutjub kanalu TV Hram, rekao da ono što sada čini i nagoveštava da čini predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izaziva čuđenje čitavog sveta.

Kako kaže, žalosno je da čovek koji je na „tronu svojih predaka“ čini ono što ni Turci nisu činili.

„Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda“, rekao je Irinej.

U organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih eparhija u Podgorici je u subotu, 15. juna ispred hrama Ispred hrama Hristovog vaskrsenja održan trojčidanski sabor kome je prisustvovali više hiljada vernika i građana, a od Vlade Crne Gore zahtevano da povuče predlog zakona i da pripremi novi, te da će ukoliko to što skorije ne učini, MCP još odlučnije i saborno istupiti u odbranu svojih svetinja i zakonskih prava.

Izvor Inobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More