Posle skandalozne objave savetnice crnogorske ambasade u Ankari, odreagovala i Crna Gora i Srbija

Foto: Naši u svetu
220

PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova ogradilo se od stavova koje je Mirna Nikčević, prva savetnica u crnogorskoj ambasadi u Ankari, iznela na Fejsbuku u diskusiji o Trojičindanskom saboru koji je 15. juna održan ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Nikčevićeva se na popularnoj društvenoj mreži uključila u diskusiju prijateljice koja je objavila fotografije sa sabora i prijateljima poželela mir i ljubav. Njeni stavovi u prepisci mogu se okarakterisati kao govor mržnje, izmedju ostalog je navela i da bi „zapalila Hram i sva goveda tamo“ i da se radi o „koljačima primitivnim“.

„Stavovi i komentari Mirne Nikčević, savetnice u ambasadi Crne Gore u Ankari, izneti na ličnom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk u prepisci sa prijateljima, ni na koji način ne odražavaju stavove ovog ministarstva, niti države Crne Gore“, rekli su za list Vijesti izvori bliski ministarstvu.

Ne precizirajući kakve, najavili su i da će preduzeti odredjene mere zbog ponašanja Mirne Nikčević.

„Ministarstvo će preduzeti potrebne mere kako bismo sprečili slično ponašanje diplomata i drugih zaposlenih, kako na radu u Crnoj Gori, tako i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima naše države, koji su u obavezi da u vršenju svojih poslova na radnom mestu i van radnog mesta, u toku radnog vremena i van radnog vremena prvenstveno štite interese i ugled države Crne Gore, njenih organa i institucija“, naveli su ti izvori.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je kao huškačku i sramnu izjavu diplomatske predstavnice u ambasadi Crne Gore u Turskoj Mirne Nikčević da bi zapalila Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici i „sva goveda tamo“.

Dačić smatra da Nikčevićeva treba da bude sankcionisana.

„Ova izjava je huškačka, neprimerena, i onaj ko je sposoban da ovako nešto kaže javno u 21. veku, treba da dobije adekvatnu kaznu. Da je neki diplomata iz Srbije rekao da bi spalio Crnogorce ili bilo koga drugog, odmah bi skočile razne organizacije i osudile to“, rekao je Dačić za današnji Kurir.

Mirna Nikčević, Trojičindanski dani, Podgo„Trojičindanski veliki narodni sabor za odbranu vere“ u Hramu Vaskrsenja u Podgorici, održan je u subotu pošto je vlada Crne Gore utvrdila predlog zakona o slobodi veroispovesti kojem se Mitropolija oštro protivi.

Saboru je prisustvovalo više hiljada vernika, a zatraženo je od Vlade Crne Gore da „u razumnom roku“ povuče Predlog zakona o slobodi veroispovesti i pripremi novi.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More