“Srbija može da postane jedan od pobednika Četvrte industrijske revolucije jer je navikla na nepredvidivost”

Foto: pixabay
193

LONDON – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je sinoć u Londonu da Srbija može da postane jedan od pobednika Četvrte industrijske revolucije ako se pripremi za izazove i razume prilike koje se otvaraju, investira u reforme i pre svega stvori povoljno okruženje.

Brnabić je, u izlaganju na „London biznis skul“ na temu „Pobeđivanje u Četvrtoj industrijskoj revoluciji“, naglasila da je Četvrta industrijska revolucija njena omiljena tema i da je u skupštini na početku mandata predstavljajući digitalizaciju i obrazovanje kao dva ključna prioriteta njene vlade izazvala kod mnogih čuđenje.

„Nema mnogo generacija koje mogu reći da su živele u doba industrijske revolucije. Mi smo prednjačili u Drugoj industrijskoj revoluciji sa Nikolom Teslom, ali nažalost on je radio za SAD. Imamo velike umove, ali često propuštamo prilike da im pružimo adekvatno okruženje da se razvijaju. On je radio za SAD, jer očigledno nije imao okruženje u Srbiji povoljno za realizaciju njegovog punog potencijala“, kazala je ona.

Brnabić je istakla da je njena vlada radila na pravljenju povoljnog okruženja kako bi umovi poput Nikole Tesle ostali u zemlji, kako bi dobili šansu da Srbiju prepoznaju kao pobednika u toj revoluciji.

Prema njenim rečima, mnogi se plaše da će Četvrta industrijska revolucija zatvoriti mnoga radna mesta zbog automatizacije, a i nejasno je šta će se dogoditi sa institucijama.

FOTO TANJUG / JAROSLAV PAP

Takođe je ukazala da je jedan od izazova u obrazovanju da se školuju mladi za nove poslove za koje još ne znamo kakvi će biti.

„Ja sam optimista i vidim da postoje neki izazovi, ali vidim da Četvrta industrijska revolucija nudi mnogo više šansi, posebno za zemlje kao što je Srbija“, istakla je ona.

Brnabić je rekla da postoje dva ključna izazova na koja moramo dati odgovore, a da je prvi obrazovanje, odnosno kakav obrazovni sistem uspostaviti za budućnost.

Ukazala je i da je u njeno vreme obrazovni sistem mlade učio za jednu profesiju i jednu karijeru, što ne odgovara današnjici.

Drugi ključni izazov je kako promeniti institucije, jer će se kompletni procesi promeniti.

„Ako odgovorimo adekvatno na ova dva izazova možemo postati jedan od pobednika Četvrte industrijske revolucije, bez obzira na veličinu zemlje, ekonomije ili gde se nalazimo danas“, podvukla je ona.

Kaže i da su njeni prioriteti u ekspozeu koji je predstavila u parlamentu naišli na čuđenje, jer se u Srbiji o ekonomiji razmišljalo na tardicionalan način, da privredu podstiče proizvodnja.

„Dve godine kasnije stvari su se promenili i ljudi shvataju zašto je važna digitalizacija. Naš IT sektor i kreativna industrija najbrže su rastući sektor u srpskoj ekonomiji. Brže raste od poljoprirede, rudarstva, ili energetike. Tako je rast u ovom sektoru 2016. bio na 21,6 odsto, godinu dana kasnije 26 odsto, a prošle godine rast je dostigao 29 odsto. Svake godine taj sektor snažno raste i to će biti nešto što će podsticati našu ekonomiju u budućnosti“, rekla je ona.

Brnabić je kazala i da u poljoprivredi proizvodimo sirovine i tu nema dodatne vrednosti.

Podvukla je da je veoma bitno da Srbija pravi svoju intelektualnu svojinu i da zbog toga moramo da ulažemo više u kreativnu industriju.

„Podsticanje ulaganja u stvaranje intelektualne svojine je važno da bi sproveli transformaciju od ekonomije radno intenzivnih investicija do ekonomije zasnovane na intelektualnoj svojini“, naglasila je Brnabić.

Vlada je nakon smanjenja nezaposlenosti počela da razmišlja o investicijama u kreativnu industriju.

Ukazala je da je od januara Srbija jedna od najkonkurentniji zemalja po pitanju poreza za kompanije koje investiraju u kreativnu industriju.

„Kada registrujete IP adresu u Srbiji sve što je vezano za tu proizvodnju oporezuje se sa svega tri odsto“, istakla je ona.

Ponovila je da se obrazovni sistem mora menjati u cilju suočavanja sa izazovima budućnosti, te je da je važno da deca uče kako da razmišljaju, a ne kako treba da misle, kao što je do sada bio slučaj – a to znači da moraju da uče kako logično da razmišljaju.

Ukazala je da je Srbija naviknuta na promene, na nepredvidivost, i da nam je to prednost u Četvrtoj revoluciji.

„Ne plašimo se promena i to treba da iskoristimo kao našu prednost“, zaključila je premijerka.

Pozdravljajući premijerku Elias Papaioanu, direktor „Viler instituta za biznis i razvoj“ pri Londonskoj biznis školi, rekao je da je Brnabić bila ključna snaga u podsticanju reformi i da Srbija predstavlja zemlju od koje se može dosta naučiti.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More