Skandal u Srbiji, “provaljeni” testovi za malu maturu!

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
193

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je jutros da je polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenke osmih razreda, predviđeno za danas u 9.00, odloženo za četvrtak, 20. jun.

Kako se navodi, učenici će test polagati od devet do 11 časova.

Ministar prosvete Mladen Šarčević za „Novosti“ potvrđuje da je test „provaljen“ i to da se to dogodilo u nekoj školi. Kaže da su Zavod za unapređivanja kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao, ali je „zatajilo“ negde na terenu, pišu Novosti.

„Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga“, najavljuje Šarčević za „Novosti“. „Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo.

Najavljuje i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, te da će od sledeće godine „sve biti digitalno“.

Prema nezvaničnim saznanjima Prve televizije osim testa iz matematike za upis u srednju školu, „provaljen“ je i kombinovani test.

Prva televizija je javila da su dobili navodno kombinovani test koji svršeni osmaci treba da polažu sredu.

Roditelji na društvenim mrežama traže smenu ministra, ali i podsećaju na prethodne slučajeve krađe testova.

Prvi se dogodio 2011. godine, a drugi 2013. godine kada je test u brushalteru iznela radnica „Službenog glasnika”.

Ministar prosvete kaže da su Ministarstvo i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja dobro uradili svoj posao, ali da je „zatajilo” negde na terenu.

„Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga”, rekao je Šarčević za Novosti.

„Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo”, rekao je Šarčević.

Dodao je i da je ovo poslednja godina kada ovakav rizik postoji, pošto će od sledeće godine „sve biti digitalno”.

Testovi su se upravo „digitalno” i pojavili – pošto su na društvenim mrežama objavljene fotografije zadataka pisanih hemijskom olovkom.

Kako je za BBC na srpskom rečeno u jednoj osnovnoj školi, u 8:15 su dobili dopis da ne otvaraju testove i da ih vrate u Zavod, te da će testiranje biti održano u četvrtak.

Šta kažu društvene mreže?

Fotografije testa ispisanog hemijskom olovkom pojavile su se, navodno, na Instagramu, ali je objava u međuvremenu izbrisana.

„Provaljivanje” testa izazvalo je brojne komentare među korisnicima Tvitera.

Izvor Infobrif, BBC na srpskom
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More