Srbija dobija treći civilni aerodrom: Za Vidovdan poleću prvi avioni sa “Morave” za Nemačku i Tursku

FOTO: Printscreen/Youtube
256

KRALJEVO – Kako bi se ukrcali u avion i poleteli u željenom pravcu građani zapadne Srbije do sada su morali prvo otputovati do Beograda ili Niša.

To putešestvije od 28. juna postaće prošlost, jer na Vidovdan Aerodrom “Morava” konačno se otvara i za civilni saobraćaj.

U Lađevcima su u toku poslednje pripreme, a po svemu sudeći, biće ovo savremena vazdušna luka.

“Uloženo je dosta truda, ali i finansijskih sredstava kako bi naša država dobila i treći civilni aerodrom. Vredno se radi i ovih nekoliko dana pred samo otvaranje i do Vidovdana će sve biti spremno za prve letove”, kaže direktor Aerodroma Srbije, Mihajlo Zdravković za agenciju RINA.

FOTO: Printscreen/Youtube

Na aerodromu u Lađevcima posao će dobiti pedeset dvoje ljudi, a otvaranje ove vazdušne luke doneće nemerljiv ekonomski i turistički potencijal.

“Očekujemo veliki protok putnika, ali i robe. Time će rasti i mogućnost za nova zapošljavanja, jer u krugu aerodroma biće otvoreni fri šopovi, kargo agencije, banke”, istakao je Zdravković.

Za saradnju sa civilnim aerodromom Morava već su zinteresovane i svetske avio kompanije, a prvi avioni poleteće najverovatnije ka Turskoj i Nemačkoj.

Kako za B92 navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zaključno sa 2012. uloženo je oko 15 miliona evra. U toku 2019. u aerodrom Morava biće uloženo dodatnih oko 11 miliona evra.

FOTO: Printscreen/Youtube

U ovoj fazi se završavaju radovi u pristanišnoj zgradi (transportne trake, rendgeni i metal-detektorska vrata, pultovi, oprema za potrebe carine i granične policije i drugo), pisti (presvlačenje piste novim asfaltom i sistem svetala za korišćenje noću), presvlačenje veze između piste i platforme koja se nalazi ispred pristanišne zgrade i vrši se nabavka opreme za bezbedno korišćenje aerodroma (vatrogasna, medicinska i druga vozila i oprema).

“Paralelno sa radovima, od pristiglih 369 prijava, vrši se selekcija kandidata za prijem u radni odnos 51 radnika neophodnih za rad aerodroma i priprema za dobijanje dozvole operatera, koju izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije”, navode iz resornog ministarstva.

FOTO: Printscreen/Youtube

“Aerodrom može da servisira do milion putnika na godišnjem nivou, kada radi u punom kapacitetu. U zavisnosti od procene nosivosti piste, koja se očekuje tokom sledeće nedelje, znaće se koji je kritični tip vazduhoplova koji će moći da se opslužuje. Što je veći kritični vazduhoplov i broj zainteresovanih kompanija će biti veći, a time i očekivani broj putnika” za B92 odgovaraju iz ministarstva.

Prezentacija opslužnog područja, kapaciteta i opremljenosti aerodroma sprema se do polovine juna. Prvi ugovori, ukoliko se interesovanja realizuju, očekuju se do kraja jula.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More