Srpski ministar prosvete o tome da li se oseća krivim ili ne povodom „curenja“ testova

O TANJUG/ BOJAN STEKIC
73

BEOGRAD – Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je, povodom prevremenog „curenja“ testova iz matematike za učenike osmih razreda, da se ne oseća previše krivim i da neće, kako je rekao, više da preuzima tuđe krivice.

On je za današnju Politiku rekao da o njegovoj „eventualnoj odgovornosti odlučuju premijer i predsednik“.

Upitan da li se oseća odgovornim za to što je test iz matematike odložen zbog prevremenog „curenja“, zbog čega je reagovala opozicija, ali i brojni roditelji, Šarčević je rekao da smatra da „svi oni koji su imali zle namere treba da odgovaraju.“

„A mi u ministarstvu smo i računali na najlošije scenarije i prema tome se i pripremili“, rekao je Šarčević.

Dodao je da nadu u bolje sutra vidi u radu na novom modelu male i vellike mature u elektronskoj formi.

Učenici osmih razreda osnovnih škola u Srbiji danas od 9 do 11 časova polažu kombinovani test na završnom ispitu, koji se sastoji iz pet predmeta – biologije, istorije, fizike, hemije i geografije.

Pred malim maturantima danas će biti takozvani rezervni test, kako je iz predostrožnsti odlučilo Ministarstvo prosvete, iako je, kako tvrde, utvrđeno da taj test nije „provaljen“, ali i zbog jučerašnjeg skandala sa testom iz matematike koji je procurio.

On se, naime, na viber grupama i društvenim mrežama pojavio veče pred polaganje (ponedeljak), zbog čega je jučerašnji ispit iz matematike odložen za četvrtak.

Fotografije odgovora koje kruže društvenim mrežama, nisu rešenja kombinovanog testa, izjavila je juče za „Blic“ Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete.

Kako je dodala „dalja polaganja odvijaće se prema planu: kombinovani test u sredu, matematika u četvrtak“.

„Odgovorno tvrdim, to što kruži društvenim mrežama nisu rešenja kombinovanog testa, za šta imamo potvrdu Zavoda za vrednovanje“, rekla je Nedeljković za „Blic“, te dodala da je Ministarstvo svakako pripremljeno i da ima „plan B“.

To je zapravo ovaj rezervni test, a ne onaj koji je prvobitno bio planiran.

Tako je juče svim školama u Srbiji iz Ministarstva prosvete poslat dopis da su u obavezi da vrate pakete i kese sa testovima iz matematike, ali i sa zadacima iz kombinovanog testa, tamo gde su ih već preuzeli.

Dalje je navedeno da „svi prosvetni savetnici treba da budu u punoj pripravnosti u punktovima i da kontrolišu pakete i kese koje se vraćaju iz škola“.

Matematika pomerena za četvrtak

Što se tiče testa iz matematike, njega će osmaci raditi u četvrtak, takođe od 9 do 11 časova.

Da su testovi iz ovog predmeta procurili javnost je saznala juče rano ujutru, kada se ispostavilo da su još u ponedeljak uveče počeli prvo da kruže viber grupama, a potom i društvenim mrežama.

Informacija da se testiranje pomera za četvrtak, osmacima je saopšteno pola sata pred polaganje, kada je većina njih već bila u školi i pripremila se za početak ispita. Iznenađeni i uglavnom besni, mogli su samo da odu kući, čime je cela agonija oko male mature produžena za još jedan dan.

Satima saslušavana

Juče je povodom celog ovog skandala, u policiji, a po nalogu Tužilaštva, saslušana majka đaka iz Beograda, koja se sumnjiči da je pustila u javnost testove iz matematike za malu maturu. Kako smo pisali juče, ona je otkrila da su pored nje još tri osobe učestvovale u krađi i puštanju testova u javnost.

Ta žena, koja nije zaposlena u Ministarstvu prosvete, a čije dete ide u OŠ „Ilija Birčanin“ u Zemunu, satima je bila na saslušanju.

Kako je sinoć izjavio ministar prosvete Mladen Šačević za RTS, policija je utvrdila da su tri žene učestvovale u lancu odgovornosti za otkrivanje testova iz matematike. Prema njegovim rečima, sve tri osobe su iz škole u Zemunu.

On je objasnio da je test uzet, dat drugoj osobi preko vibera, snimljen i dalje prosleđen osobi koja se bavi medijima. Istakao je i da su ljudi provereni i da je policija uradila svoj deo posla.

Protest malih maturanata najavljen i za danas

Jučerašnji dan obeležio je i protest osmaka, prvo ispred zgrade Ministarstva prosvete, gde su se okupili oko 13 časova, a potom i Vlade Srbije. Oni su revoltirani time što je test iz matematike procurio, a polaganje odloženo, tražili smenu resornog ministra, kao i mogućnost da srednje škole upišu samo na osnovu uspeha koji nose iz škole.

Učenici su na protestu, koji je prerastao i u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, nosili transparente poput „Nećemo prijemni“ i „Kradete nam budućnost“, a pokušali su i da uđu u zgradu Ministarstva, koju su gađali jajima.

Prema poslednjim informacijama od juče, novi protest zakazali su i za danas, takođe ispred zgrade Ministarstva prosvete, odmah posle polaganja kombinovanog testa.

Inače, na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da „zarade“ maksimum 60 bodova, a mala matura položena bez greške donosi preostalih 40 poena.

Test iz srpskog jezika i matematike „vrede“ po 13 bodova, kombinovani test 14, a zadaci u okviru svakog testa podeljeni su po težini.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More