Trampov bliski prijatelj dao Oksfordu najveću donaciju u istoriji univerziteta

FOTO: Wikimedia Commons
380

LONDON – Univerzitet u Oksfordu dobio je 150 miliona funti za novi institut koji će se baviti etikom i razvojem veštačke inteligencije.

Ovo je najveća pojedinačna donacija jednom britanskom univerzitetu, a univerzitetu je novac uplatio Stiven Švarcman, američki milijarder koji je savetovao Donalda Trampa, kao i druge republikanske predsednike.

Iz britanske vlade su saopštili da je ovo investicija koja je “značajna” za ceo svet.

S obzirom na to da britanski univerziteti nisu sigurni da li će imati novca za istraživanja zbog Bregzita, ova donacija je veoma značajna za Oksford.

Stiven Švarcman, izvršni direktor kompanije Blekstoun FOTO: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Švarcman je izvršni direktor kompanije Blekstoun i jedan od najpoznatijih američkih milijardera.

Zbog raskošnog načina života ranije je bio kritikovan. Međutim, odnedavno je počeo da uplaćuje značajne sume školama i obrazovnim ustanovama.

Švarcman je rekao za BBC da novac daje Oksfordu, jer razvoj veštačke inteligencije vidi kao glavni problem našeg doba.

“U ovom trenutku, vlasti su u potpunosti nespremne da se bavi ovim, a i zašto bi kad je to druga vrsta tehnologije”, rekao je on i dodao da će vlasti jednog dana morati da se oslanjaju na velike univerzitete kao što je Oksford.

Neki ekonomisti upozoravaju da bi širenje veštačke inteligencije moglo da ima značajan uticaj na društvo – uključujući i gubitak radnih mesta zbog automatizacije.

Švarcman je prethodno donirao 350 miliona dolara Institutu u Masačusetsu (MIT) kako bi centar za računarstvo i veštačku inteligenciju ovog univerziteta mogao da nastavi sa radom.

Istraživanja na Oksfordu obuhvataće i predmete kao što su jezik i filozofija.

Švarcman je rekao da je važno da ljudi pamte šta je ljudsko biće.

“Zašto smo ovde? Koje su vaše vrednosti? Trebalo bi da želimo pozitivno i produktivno društvo”, kaže Švarcman.

Za univerzitete prihvatanje velikih donacija može da bude i rizično, ukoliko se kasnije pojave kontroverze.

Profesorka Luis Ričardson, prorektorka univerziteta na Oksfordu kaže da se donacije i pokloni proveravaju pre nego što se prihvate.

 

Izvor BBC News na srpskom
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More