Konstruisano „veštačko Sunce“, dostiže neverovatnu temperaturu (VIDEO)

Foto/Pixabay
455

U potrazi za čistim izvorom energije, kineski naučnici konstruisali su „veštačko Sunce“ na nuklearni pogon, prenosi B92.

Ono je u stanju da dostigne temperaturu od 100 miliona stepeni Celzijusa, dok, poređenja radi, u središtu te zvezde temperatura iznosi „samo“ 15 miliona stepeni.

Kako je saopšteno iz Instituta za fiziku plazme pri Akademiji nauka Kine, naučnici testiraju ovu napravu u obliku prstena kako bi reprodukovali proces u središtu zvezda, iz koga nastaje ogromna količina energije.
Kako bi zagrejala prostor u velikom okruglom kućištu, naprava koristi nuklearnu fuziju, a samo da bi se uključila – Institut mora da izdvoji 15.000 dolara.

Ovaj ambiciozan projekat za cilj ima bolje razumevanje nuklearne fuzije da bi se jednog dana koristila kao alternativa fuziji u nuklearnim centralama, iza koje ostaje radioaktivni otpad.

Inače, u Kini je nedavno najavljena izgradnja „veštačkog Meseca“, koji bi kao satelit trebalo da bude lansiran u orbitu i posluži kao zamena za uličnu rasvetu.

Izvor Tanjug Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More