Jubilej manastira u Miltonu s novim vladikom

Foto: Eparhija kanadska
342

Pravoslavna srpska Eparhija kanadska, po ustaljenom običaju, proslaviće svoj Eparhijski dan 23. juna, molitvenim, kulturno-umetničkim i zabavnim sadržajima.

Istog dana i Savez Kola srpskih sestara obeležava svoju slavu. Manifestacije će se održati na prostranom srpskom manastirskom imanju u Miltonu, Ontario.

Ove godine, takođe, navršilo se i četvrt veka od osveštenja prvog i jedinog srpskog manastira u Kanadi posvećenog Preobraženju Gospodnjem.

Manastirska crkva je, da podsetimo, sagrađena i osveštana 12. juna 1994. godine, a manastirska zgrada (konak) februara 1995. U ovoj svetinji je i sedište nadležnog episkopa.

Foto: Eparhija kanadska

Prvi episkop Eparhije kanadske bio je vladika Georgije Đokić. On je izabran i ustoličen 1984. godine.

Pre njegovog dolaska pravoslavni srpski vernici u Kanadi bili su decenijama u nadležnosti srpskih episkopa iz istočnog dela Sjedinjenih američkih država.

Osim izgradnje manastira, za vreme njegovog upravljanja ovom eparhijom, kako se navodi u eparhijskom letopisu, podignute su i posvećene crkve u Otavi, Misisagi i kapela u Episkopskoj rezidenciji u Torontu. Zatim, bogomolje u Ošavi, Кičeneru, Okvilu, Londonu, Кalgariju, Edmontonu, Vinipegu…

Obnovljena je i živopisana crkva u Ridžajni. Sagrađen je takođe niz crkvenih sala, parohijskih kuća i jedan starački dom (Vindzor, Ontario).

Dok je vladika Georgije bio na episkopskoj katedri u Kanadi, prevaziđen je 1992. i tzv američki raskol u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zahvaljujući patrijarhu Pavlu Stojčeviću i mitropolitu novogračaničkom Irineju Kovačeviću.

Episkop Georgije Đokić je svrgnut i prinudno penzionisan maja 2015. Potom je patrijarh Irinej Gavrilović privremeno upravljao Eparhijom kanadskom godinu dana, da bi u maju 2016. za novog episkopa kanadskog bio izabran dotadašnji vladika istočnoamerički Mitrofan Kodić.

Sticajem okolnosti, aprila 2016. godine uoči premeštaja vladike Mitrofana, u požaru na Uskrs, izgorela je crkva Svetog Save u Njujorku, u istočnoameričkoj eparhiji SPC.

Prazničnu liturgiju, na manastirskom imanju u Miltonu, 23. juna 2019. predvodiće sada nadležni kanadski vladika Mitrofan (Kodić) uz sasluženje više eparhijskih sveštenoslužitelja i pojanje crkvenog hora, dok će u umetničkom delu svečanosti nastupiti srpske folklorne grupe.

R. LONČAR

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More