Njujork: Krov nad Svetim Savom dobija oblik

Foto: Eparhija istočnoamerička
326

Radovi na privremenom novom krovnom pokrivaču pravoslavnog srpskog hrama Svetog Save u Njujorku, u punom su zamahu. Po svemu sudeći krov će uskoro biti završen, a crkva do kraja jeseni trebalo bi da bude obnovljena u tolikoj meri da se u njoj mogu vršiti bogosluženja i pre Božića.

Hram Svetog Save u Njujorku izgoreo je na pravoslavni Uskrs 2016. godine, a istražitelji su zaključili da su uzrok požara bile neugašene sveće.

Foto: Eparhija istočnoamerička

Danas, tri godine kasnije, kako saopštava Eparhija istočnoamerička, “postavljeni su, zavareni i pričvršćeni, glavni čelični krovni nosači, koji sada čvrsto povezuju ranije samostojeće kamene zidove.” Dok će sa predstojećom montažom metalnih krovnih pokrivača, koji su trenutno naslagani na krovu i čekaju da budu raspodeljeni, nosači biti dodatno učvršćeni po bočnim stranama što će doprineti opštoj stabilnosti zgrade u celosti.

Foto: Eparhija istočnoamerička

Ovome su prethodili radovi na otklanjanju ostataka urušenih unutrašnjih zidova, a zatim popravka i jačanje preostalih, strukturalnih granitnih i kamenih zidova, kao i pripremi njihovih gornjih površina za postavljanje nove konstrukcije krova.

Paralelno je, pored ostalog, održan i veliki broj sastanaka sa gradskim Odeljenjem za izgradnju i Кomisijom za očuvanje zgrada i znamenitosti grada Njujorka, kako bi se olakšala i gradnja, a i ubrzali procesi za građevinska odobrenjā gradskih vlasti.

R. Lončar

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More