Beograd: SANU obeležava svoj dan

Foto/Wikimedia
377

BEOGRAD – Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) danas će obeležiti svoj Dan, 19. novembar na svečanosti na kojoj će biti predstavljeni novoizabrani dopisni članovi Akademije i otvoreni Audiovizuelni arhiv i Centar za digitalizaciju SANU.

U Svečanoj sali, kako je saopšteno iz Akademije, zvanicama će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik SANU Vladimir S. Kostić.

Novi Audiovizuelni arhiv, čiji je upravnik Radoslav Zelenović, nalazi se preko puta zgrade Akademije u Knez Mihailovoj ulici i obuhvata oko 850 kvadratnih metara, od toga 650 kvadratnih metara upotrebne površine.

Opremljen je najsavremenijom opremom za digitalizaciju u koju je do sada uloženo 700.000 evra, dok će oprema za digitalizaciju audio zapisa biti nabavljena tokom naredne godine.

U zgradi Arhiva su i sala za sastanke, multifunkcionalna sala, server sala, lift za prenos građe koji povezuje tri nivoa, posebni ormani sa mikroklimom za čuvanje dokumenata koji mogu da izdrže oko 90 minuta u punom plamenu.

Paraleleno sa radovima u Audiovizuelnom arhivu, renoviran je prostor sa potrebnom opremom za digitalizaciju tri miliona dokumenata koji se nalaze u Arhivu Srpske pravoslavne crkve u Sremskim Karlovcima, o kojima brine SANU i koji zahtevaju hitnu zaštitu, a taj prostor trebalo bi da bude otvoren 6. decembra.

Zelenović najavljuje i digitalizaciju Umetničke zbirke Galerije SANU, koja obuhvata oko 3.500 umetničkih dela, zatim starih i retkih knjiga koje se čuvaju u Biblioteci SANU, kao i svih izdanja SANU i njenih prethodnica (oko 15.000 bibliografskih jedinica), a planirana je tokom 2019. i digitalizacija dokumenata iz Arhiva u Sremskim Karlovcima vezanih za 1848. godinu i povelja.

Kako naglašava Zelenović, razlozi za osnivanje Audiovizuelnog arhiva su višestruki i predstavljaju deo misije SANU u očuvanju i promovisanju kulturnog nasleđa srpskog naroda.

Izvor Tanjug Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More