Srbija više nije na “sivoj listi” organizacije za borbu protiv pranja novca

FOTO: Pixabay
121

BEOGRAD – Srbija je skinuta sa “sive liste” liste FATF-a jer su ispunjeni svi zahtevi kada je reč o borbi protiv pranja novca i sprečavanju finansiranja terorizma, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Skupština FATF ocenila je da je Srbija ispunila sve zahteve, a skidanje sa “sive liste” znači da naša zemlja ispunjava uslove za otvaranje važnog poglavlja u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

Srbija je na “sivu listu” FATF-a dospela jer je procenjeno da postoje nedostaci u sistemu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Skidanje Srbije sa sive liste Međunarodne organizacije za borbu protiv pranja novca (FATF) je izvanredna vest, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić i navodi da srpska ekonomija ubrzano napreduje i da će rast ove godine biti 3,7 ili 3,8 odsto što znači da će biti povećanja i plata u javnom sketoru i penzija.

Vučić, koji je u zvaničnoj poseti Minsku, rekao je da je Srbija emitovanjem evroobveznice na Londonskoj berzi došla do istorijskog minimuma na kome može da se zadužuje što znači, ističe, da je u najboljoj ekonomskoj poziciji u svojoj istoriji.

To znači direktne uštede za građane Srbije, konkretno uštedu od 380 miliona evra na samo jednu milijardu evra zaduženja što je, ocenjuje, fantastičan uspeh.

“Išli smo sa milijardu evra izdavanja obeznica i pre tačno osam godina, 2011. godine, kada su neki drugi vladali Srbijom dobili smo desetogodišnje obevznice sa kamatnom stopom 7,25 odsto. Danas smo dobli kamatnu stopu 1,61 odsto, to je gotovo pet puta manje”, rekao je Vučić novinarima u Minsku.

Objasnio je da to znači da finansijske investitore niko ne može da prevari, jer oni najbolje znaju.

“Oni su, dajući nam ovako nisku kamatnu stopu 1,61 odsto, uzeli u ozbir i neke rizike oko Kosova, što znači da bi ona bila još niža. Da nemamo problem s KiM bila bi 1,2 ili 1,3 odsto. Neko bi rekao, skoro džabe novac na međunarodnom trižištu”, kaže Vučić.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je Vlada Srbije naporno radila na tome da više ne bude na “sivoj” listi te organizacije i da je u poslednjih godinu dana u vezi sa tim izmenjeno 12 zakona, na desetine podzakonskih akata, te da su formirane nove institucije.

Srbija je, kaže, imala veliku štetu jer je bila na toj listi i to je, dodaje, moglo da se izbegne, međutim, posle toga je urađeno dosta i može se reći da Srbija sada može biti jedan od lidera u borbi protiv pranja novca i terorizma.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ocenjuje da se sada u našu zemlju može lako ulagati novac koji ima čisto poreklo i namenu, kao i da je odluka ove međunarodne organizacije signal novim investitorima.

Vest da Srbija više nije na „sivoj listi“ kaže, mnogo će značiti novim ulagačima, onima koji Srbiju ne poznaju dovoljno.

Kao ilustraciju ovog stava, Tabaković navodi da je nivo stranih direktnih investicija za prvih pet meseci za 17 procenata veći nego u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More