Hrvatska se zvanično sprema da uveze radnu snagu iz ovih zemalja

FOTO: Pixabay
163

ZAGREB – Hrvatska je spremna uvesti radnike iz Bangladeša, objavila je ambasada te države u Hagu.

Ova informacija je objavljena nakon sastanka bangladeškog ambasadora Šeika Mohameda Belala sa zamenikom ministra rada Hrvatske Draženom Opalićem.

Kako su objavili iz Ambasade Bangladeša, na sastanku u Zagrebu, zamenik ministra je najavio da će Hrvatska uskoro u Bangladeš poslati nacrt memoranduma o razumevanju, dokumenta koji opisuje dogovor između dve države o toj temi.

Nakon potpisivanja memoranduma biće pokrenute nužne pripreme kako bi se regrutovala potrebna radna snaga iz te države, piše zagrebački Večernji list, a prenosi Al Džazira.

Opalić je ambasadoru Belalu preneo nameru kako Hrvatska, između ostalih, želi zapošljavati lekare, medicinske sestre, stručnjake za informatiku, turističke i građevinske radnike.

Ambasador je preneo uveravanja kako je Bangladeš sposoban osigurati kvalifikovanu i nekvalifikovanu radnu snagu za sve sektore.

Na pitanje o detaljima dogovora iz Ministarstva rada potvrdili su da je pomoćnik ministra primio ambasadora Bangladeša, kojeg je interesovala mogućnost saradnje na području tržišta rada.

“Ministarstvo kontinuirano prati situaciju na tržištu rada kako bi odgovorilo na sve izazove u pogledu potražnje za radnom snagom. Ali, kao što ministar Marko Pavić stalno naglašava, prioritet Vlade je zapošljavanje domaće radne snage”, odgovorili su iz ovog ministarstva za Večernji list.

“Istražili smo tržište i otkrili da Hrvatska ima velike potrebe za uvozom radne snage. Mi možemo zadovoljiti tu potražnju”, rekla je Elsa U. Vila, čelna osoba Filipinskog udruženja izvoznika usluga, koja okuplja oko 300 licenciranih agencija za izvoz radne snage.

“Početkom ove godine kazali su nam da vam je potrebno oko 2.000 radnika, a te potrebe su od tada samo narasle. Mi možemo zadovoljiti tu potražnju za radnicima”, rekla je ona u razgovoru za zagrebački Jutarnji list.

“Minimalna plata za koju bi slabije obrazovani došli da rade je 450 evra mesečno, plus smeštaj i hrana. Kod onih obrazovanijih plata ne bi smela da bude ispod 700 evra”, izjavila je Vila.

U početku bi filipinski radnici bili radnici agencija, no sa vremenom mogli bi i samostalno zasnovati radni odnos, pojasnila je.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More