Vučić najavio novi investicioni plan razvoja koji će “zaposliti celu Srbiju”

FOTO: TANJUG/ ZORAN ZESTIC
81

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će pre kraja godine biti pokrenut novi i do sada najveći investicioni ciklus u zemlji, vredan između pet i deset milijardi evra za razvoj i napredak Srbije.

“Razgovarao sam danas sa predsednicom vlade i ministrom finansija Sinišom Malim, i pre Nove godine izaći ćemo sa novim predlogom velikog, do sada najvećeg, investicionog plana za razvoj i napredak Srbije. Sada imamo prvi put priliku da to uradimo”, rekao je predsednik Srbije novinarima obilazeći park “Beograda na vodi”.

Kaže da je bilo besmisleno 2012. ili 2013. da se tako nešto pokreće, jer se tada naša zemlja “davila i borila za vazduh”.

Ističe da danas možemo to da uradimo, da će biti uložen novac u velike i kapitalne infrastrukturne projekte i izrazio očekivanje da će te investicije podići privredni rast zemlje tako da će biti više od pet ili šest odsto.

Dodaje da će investicija biti u celoj zemlji i da će biti ulženo u kanalizaciju, vodovod, precištače za otpadne vode i sve drugo u čemu zaostajemo za Zapadnom Evoropom.

“Zatim u metro, auto-puteve, prugu, železnički Koridor 10 do Preševa i Dimtirovgrada… Sve ćemo da završimo u narendih nekoiko godina. Naporavićemo jedan novi plan i veliki program koji će zaposliti celu Srbiju”, istkao je Vučić.

Dodaje da će se raditi sa svim važnim svetskim institucijama oko formiranja investicionog plana.

“Posebno ćemo da radimo u narednom periodu i sa svim važnim svetskim institucijama oko formiranja investicionog plana koji će biti ubedljivo najveći u modrenoj istoriji, koji će verujem potpuno rešiti problem nezaposlenosti”, dodao je predsednik Srbije.

Istakao je da su ekonomski rezultati nikada bolji i da će Srbija ponovo imati suficit budžeta, i to bez obzira na velike rashode zbog vraćanja ranijih dugova, te da ga jedino brine pitanje Kosova i Metohije.

“Srbija će ponovio imati suficit u budžetu. To će biti četvrtu godinu na papiru, a treću za redom, da imamo suficit, iako smo imali jednokrtane rashode, jer smo vraćali dugove od pre deset godina”, naveo je Vučić.

Ko god bude prolazio kroz Srbiju i kroz Beograd znaće, kaže, kako je ovo naopravljeno i u čije vreme.

“Ovo će biti najlepši deo Beograda, kada se pojave i toranj i šoping mol i sve drugu zgrade”, rekao je predsednik tokom obilaska radova na uređenju Beograda na vodi.

Srbija i Beograd će mnogo da zarađuju i pripremljene su mnoge stvari za turiste, naveo je on i dodao da je samo turista iz Kine bilo 2017. godine 50.000, a 2011. godine 3.500, kao i da se ove godine očekuje da ih bude 180.000, a kasnije i više od 300.000.

“Trudimo se da dovedemo najveće svetske komapnije. Na primer, pregovaramo sa ‘Luj vitonom’, ‘Pradom’, ‘Gučijem’… Ako skupe kompanije dođu onda će veliki broj turisti iz Azije, ali i iz regiona hrliti u Beograd, jer će ovde to moći da kupe po povoljnijim cenama”, rekao je Vučić i istakao da će to biti velika korist za Srbiju.

Ponovio je da će za Vidovdan biti otvoren aerodrom Lađevci kod Kraljeva za civilni saobraćaj, za male avione, a za godinu dana i za velike avione tipa – A319 i A320, što je važna stvar za taj deo zemlje.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More