Najveće demonstracije u Pragu od vremena “Plišane revolucije” (FOTO)

Foto/Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
94

PRAG – Desetine hiljada Čeha protestovale su u nedelju u Pragu, tražeći ostavku premijera Andreja Babisa, što je bio najveći izraz društvenog nezadovoljstva još od 1989. godine, kada je u Plišanoj revoluciji zbačena komunistička vlast.

Foto/Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Kako prenosi Rojters, skup u parku Letna bio je vrhunac niza demonstracija proteklih nedelja protiv Babisa, koji se suočava sa istragom zbog navodne prevare i sukoba interesa.

Organizatori su saopštili procenu da je protestu prisustvovalo oko 250.000 ljudi iz cele zemlje, ali ta brojka nije potvrđena.

Foto/Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo “Daj ostavku” i “Dosta nam je” i mahali zastavama Češke i Evropske unije.

Policija je u aprilu predložila da milijarder Babis, koga porede sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, bude zvanično optužen za prevaru kada je pre 10 godina iskoristio subvencije EU za izgrađu hotela i konferencijskog centra u okolini Praga.

Babis je odbacio sve optužbe.

Foto/Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More