Beč: Novi propisi za vlasnike pasa

Foto/Unsplash/Anthony Ginsbrook
212

Psi su najomiljeniji kućni ljubimci Bečlija. Međutim, najbolji čovekov prijatelj nije igračka, već živo biće sa svojim problemima i osećanjima, i zbog toga je za vlasnike pasa neophodna adekvatna edukacija.

U budućnosti, potencijalni vlasnici pasa će morati da završe kurs (Sachkundekurs) od najmanje četiri sata i da nauče osnovna pravila o kupovini, držanju, nezi i vaspitanju životinja, kao i o zakonskim odredbama. Cena kursa je 40 eura, a može se pohađati samo kod „ovlašćenih stručnjaka za pse“. U Beču su to brojne organizacije, dreseri, prodavnice za životinje i drugi, piše Dijaspora.tv.

Bez obzira koja vrsta pasa je u pitanju, svaki vlasnik psa u Beču mora imati potvrdu o uspešno završenom kursu koji se zove Sachkundekurs. Izuzetak su oni vlasnici koji su već držali psa u prethodne dve godine.

Ova novina stupa na snagu 1. jula 2019. godine, i uvedena je na predlog partije Zelenih iz Beča. Međutim, za nepoštovanje ovog pravila nema kazne, a stoga ni posledice za vlasnika, a koliko je nova mera efektna ispitaće se za godinu dana, prenosi Dijaspora.tv.

Sachkundekurs: Podizanje svesti

Vlasnici pasa i oni koji bi to želeli da postanu, završenim kursom dobijaju potrebno znanje o psima i pripreme za ono što ih očekuje kada u svoj dom dovedu životinju. Polaznici kursa uče osnovna pravila: stavljanje korpe na njušku psa, kako se na pravi način brinuti o ljubimcu…
Ova mera već dobro funkcioniše i u drugim austrijskim pokrajinama, kao što su Štajerska i Gornja Austrija.

Kursevi su otvoreni za sve zainteresovane, kao i naravno one koji su u obavezi da ga završe, jer žele da postanu vlasnici psa.

Informacije o lokacijama gde se može završiti Sachkundekurs u Beču mogu se naći na internet sajtu Kunde-Hunde.

Prvih 100 polaznika koji dostave dokaz o kursu do 31. jula (putem e-maila hunde-kunde@tow-wien.at) dobijaju vaučer za dobrovoljni ispit za „geprüften Stadthund“. Ovo je bivši „Freiwillige Wiener Hundeführschein“. Ovaj kurs se sastoji iz teoretskog dela, gde polaznik odgovara na brojna pitanja, i praktičnog dela. Kao nagradu vlasnik će biti oslobođen plaćanja poreza za pse tj. Hundeabgabe, piše Dijaspora.tv.

Nove mere za vlasnike opasnih pasa u Beču

Prošle godine u Beču su pooštrene mere za vlasnike određenih vrsta pasa koji se nalaze na listi pasa koji se u Austriji zakonom smatraju potencijalno opasnim vrstama.

Osim toga u Beču svi psi na javnim mestima moraju nositi korpu na njušci ili povodac u vidu kaiša. Javna mesta su ulice i trgovi, ali i javne zgrade i kuće, dvorišta, parkovi i restorani.

Na ulicama Beča česte su povećane kontrole vlasnika pasa i njihovih ljubimaca.

Izvor Dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More