U Hrvatskoj obožavaju Jutjubere iz Srbije (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
93

ZAGREB – Baka Prase, Choda, Jana Dačović, Janko samo su neka od imena i nadimaka koje su mladi Zagrepčani nabrajali kada smo ih novinari portala Index.hr pitali prate li Jutjubere iz susedne države i koje. Oni stariji za ove ljude nikada nisu čuli (pod stariji se ne misli na 60+, već i na one u dvadesetim godinama).

Hrvatskim tinejdžerima sadržaj koji ova ekipa objavljuje na društvenim mrežama, nešto je bez čega ne mogu zamisliti dan. Prate svaki njihov korak, slušaju njihove savete o svemu – od mode preko kozmetike pa sve do videoigara, muzike ili izlazaka. Od njih su “pokupili” i neke izraze koje sad koriste u svakodnevnom životu.

“Šaim se”, nabrajali su nam redom tinejdžeri na pitanje koji im je izraz koji srpski Jutjuberi koriste ušao u svakodnevni govor. Tu su i “Hasl” (po pesama  megapopularnih Baka Praseta i Chode), zatim i neki uobičajeniji poput “brate”, “tebra”…

Iako i u Hrvatskoj ima mnoštvo mladih Jutjubera koji snimaju sličan sadržaj, mladi Zagrepčani ipak kažu da više prate one iz susedne Srbije. Zašto? Imaju vrlo jednostavan razlog – zabavniji su im i opušteniji.

To potvrđuje i popularni srpski Jutjuber Danilo Badnjar Choda, koji je za Index govorio o tome kako je počeo da se bavim ovim kanalom, kao i koliko među njegovim pratitiocima ima Hrvata.

Opuštenost, kvantitet i ono najvažnije – nema glume

“Hrvati imaju neke veoma kreativne Jutjubere, ali nekad mi deluje kao da previše razmišljaju o tome kakav će video izbaciti i da sve bude perfektno, umesto da rade onako kakvi su inače, samo da to rade ispred kamere. Jer ljudi to osete, naročito klinci”, smatra 23-godišnji Choda koji je među mladim Hrvatima izuzetno popularan, a to se pokazalo i nedavno kad je u Zagrebu snimio anketu za svoj kanal pod naslovom “Šta sluša Zagreb?”.

Chodu je tada mnogo mladih Zagrepčana prepoznalo na ulici, a bilo je i puno onih koji su mu odgovorili da slušaju upravo njegov hit “Hasl” koji je snimio sa takođe popularnim Jutjuberom Bogdanom Ilićem, koji objavljuje pod pseudonimom Baka Prase.

Choda nam je otkrio da, prema podacima Gugl analitike, među njegovim pratiocima ima oko 12,2 odsto Hrvata, čime oni zauzimaju treće mesto među njegovom publikom rangiranom po državama. Prvi su Srbi s 44 odsto, slede obožavatelji iz BiH s nešto više od 13 odsto, pa zatim Hrvati.

Choda je na Jutjubu počeo s komentirisanjem video – igara, a zatim je nastavio da snima i neki “svakodnevniji” sadržaj kojim se približio široj publici. Danas ga na Jutjubu prati skoro 600 hiljada ljudi, a na Instagramu 350 hiljada.

Choda koristi svakodnevni jezik koji koriste mnogi tinejdžeri, omakne mu se tu i tamo i poneka psovka, često radi ankete, snima ljude na ulici, odrađuje “prankove” i slično. Zbog toga nije teško zaključiti zašto je toliko popularan među mladima, piše Index.hr.

Choda ne glumi, baš kao ni mnoge njegove kolege Jutjuberi, a u toj prirodnosti i opuštenosti, čini se, trenutno u regionu prednjače Srbi.

Choda za Index kaže da ulogu u tome ima i kvantitet sadržaja, Srbi su za sada mnogo aktivniji u objavljivanju sadržaja, a odgovor na pitanje zašto – možda se nalazi upravo i u toj opuštenosti. Oni, može se zaključiti, mnogo manje vremena provode “peglajući” sadržaj i smišljajući scenarije. Snimaju ono što im se događa tog trenutka.

“Fora je u tome što mi Jutjuberi imamo nešto što nitko drugi dosad nije imao – mi imamo tu priliku da se spojimo s publikom na način kao da smo prijatelji. Znači, mene kad vidi neko na ulici, kad me zaustavi: ‘E, gdje si Choda, može slika?’, i onda krenu pričati sa mnom i te fore, oni stvarno imaju osećaj kao da me znaju ceo život”, zaključuje Choda, a čini se da se upravo u tome krije i tajna uspeha.

Na pitanje da li se Chodu je li se susreo sa negativnim komentarima na relaciji Hrvatska-Srbija, odgvorio je:

“Jesam, naravno, ali borim se protiv toga pozitivom, zanemarujem to. To je jedini način da te stvari ostavimo iza sebe”, zaključuje popularni Jujtjuber a čini se (ili se barem možemo nadati) da tako razmišlja i  nova generacija Hrvata koja prati ono što ih zanima bez obzira odakle dolazi.

Nekada su deca htela da budu astronauti, danas žele da budu jutjuberi

Izvor Index.hr
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More