„Niču“ tri nova spomenika u Beogradu, evo i kome su posvećeni

Foto: wikipedia
85

Na današnjoj sednici Skupštine Grada biće usvojene odluke kojima će između ostalog, prestonica dobiti tri nova spomenika, piše Blic.

Nakon spomenika Borislavu Pekiću, Milutinu Milankoviću, a od prošle nedelje i „Crnotravcu neimaru“, Skupština grada usvojiće sutra odluku o podizanju spomenika još tri ličnosti, značajne za Beograd.

Nikolaj Krasnov, poznati ruski arhitekta i graditelj mnogih zgrada u prestonici, dobiće spomenik na Malom Tašmajdanu, na osnovu ranije inicijative Sekretarijata za kulturu i tadašnjeg sekretara Vladana Vukosavljevića, koji je kako piše u predlogu, svojim stvaralaštvom ostavio važan i neizbrisiv trag u arhitekturi Beograda.

Lokacija za postavljanje spomenika nalaziće se neposredno naspram fasada i glavnog ulaza u objekat Arhiva Srbije, što je zgrada koju je i projektovao.

Čuveni jugoslovenski televizijski voditelj i novinar Miloje Mića Orlović dobiće spomenik ispred zgrade Radio Televizije Srbije u Takovskoj 10, na osnovu inicijative Radio Televizije Srbije, a donacijom jedne firme povodom 60 godina postojanja RTS. Spomenik je autorsko delo vajara Nebojše Savovića Nesa i izrađen je u mermeru.

Na inicijativu Gorana Vesića, Beograd će na prostoru između ulica Gundulićev venac, Drinčićeve i Palmotićeve ulice dobiti spomenik Despotu Stefanu Lazareviću, sredstvima Grada Beograda.

– Uzimajući u obzir činjenicu da dve ulice u Beogradu već nose njegovo ime, a zbog izuzetnog značaja u našoj istoriji, tj vođenju srpske despotovine u njenim najtežim trenucima i utemeljenju Beograda kao srpske prestonice, despot Stefan zaslužuje i spomen-obeležje – stoji u predlogu odluke za sutrašnju Skupštinu Grada Beograda.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More