Upozorenje stručnjaka UN: Svet klizi u „klimatski aparthejd“

FOTO: PIXNIO
207

UJEDINJENE NACIJE – Specijalni reporter Ujedinjenih nacija za ekstremno siromaštvo Filip Alston upozorava da je potpuno realan scenario klimatskog aparthejda u kojem će bogati iskoristiti svoj novac da izbegnu glad i klimatske promene, dok će ostatak sveta ostati da pati.

Čak i da ispunimo sada zadate ciljeve milioni će biti osiromašeni, istakao je Alston, kritikujući organe UN-a da su „očigledno neodgovarajući“ da se na pravi način uhvate u koštac sa ovim problemom.

„Upozorenja i odbrojavanja neće spasiti čovečanstvo ili planetu od nadolazeće katastrofe“, smatra Alston.

FOTO: PIXNIO

Australijanac je deo panela nezavisnih stručnjaka pri UN-u, koji je u ponedeljak predao svoj izveštaj Savetu za ljudska prava.

Najsiromašniji na svetu će biti najteže pogođeni rastućim temperaturama, koje će usloviti manjak hrane i sukobe.

Zemlje u razvoju pretrpeće najmanje 75 odsto troškova klimatskih promena, uprkos činjenici da siromašnija polovina svetske populacije stvara tek 10 odsto emisije štetnih gasova.

„Oni koji su najmanje zagadili će biti najviše pogođeni“, rekao je Alston, upozoravajući da bi efekti globalnog zagrevanja mogli da ponište 50 godina napretka u smanjivanju siromaštva.

Alston za svoje tvrdnje navodi primere kako se zapadne države već bore protiv ekstremnih vremenskih uslova.

FOTO: PIXNIO

Kada je uragan „Sendi“ pogodio Njujork 2012. godine, većina građana ostala je bez struje, ali je sedište „Goldman Saksa“ ostalo zaštićeno desetinama hiljada peščanih džakova i generatorom. Slično tome, privatni vatrogasci poslati su da spasavaju bogataške vile.

Prevelika zavisnost na privatni sektor bi vodila „klimatskom aparthejdu“, u kojem bi bogati izbegli posledice zagrevanja, gladi i sukoba.

Međuvladin panel o klimatskim promenama upozorio je još 2007. godine da će najsiromašniji na svetu biti najteže pogođeni.

Jučerašnji izveštaj veoma je kritičan prema manjku volje za preduzimanjem konkretnih koraka, uprkos brojnim upozorenjima.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More