Vučić: Približavamo se polako nemačkom standardu, ostajte ovde!

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
140

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas diplomcima medicinskih fakulteta I srednjih škola u Srbiji prve ugovore u radu, uz poruku i apel da kada se nađu pred izborom da odu u inostranstvo ili ostanu u zemlji, izaberu Srbiju, jer su upravo oni najbolji i najodgovorniji deo društva.

Najbolji diplomci medicinskih fakulteta, kao i srednjih medicinskih skola u Srbiji dobija danas ugovore o radu, a ugovore im svecano urucuje predsednik Aleksandar Vucic. Ugovore ce dobiti 102 diplomca medicinskih fakulteta Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nisu, Pristini i Kragujevcu.
On je najavio i ozbiljno povećanje plata lekara i medicinskih sestara, najmanje za 10 odsto.”Pred vama će biti izbor u nekom trenutku – da li napustim svoju zemlju ili da ostanem ovde. Ja ću zato da vas molim uz Šantićeve stihove – ostajte ovde. I ne samo da vas molim, već da pokušam da vas obavežem da ostanete u svojoj zemlji, jer vi koji ste najbolji, vi ste najodgovorniji deo društva”, poručio im je predsednik.

Kako je rekao, za njih, za najbolje, nema “lako ću”, kao što nijedan ispit ili kontrolni u školi nisu tako shvatali, jer je za najbolje uvek teško, a samo za one koji uvek gube, neodgovorne, sve je uvek lako.

“Nemojte da budete nesrećni što je to tako, budite srećni što ste odgovorni i što želite da budete najbojli. To je odlika najboljih”, podvukao je predsednik Srbije.

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Vučić je dodao da je Srbiji potrebno još nekoliko godina za malo strpljenja da podstigne još viši standard.

Poručio im je da nemački standard nećemo moći da dostignemo, ali ćemo da mu se približavamo i to ozbiljno.

Vučić je dodao i da današnja ceremonija uručenja ugovora najboljim mladim lekarima, sestrama i tehničarima nije jedna od uobičajenih, već jedna od najvažnijih svečanosti koje su dobre i važne za državu, nemaju veze sa strankama i izborima već samo sa budćošću Srbije.

Podsetio je da sve što je do sarada urađeno je urađeno teškim reformama koju je ova vlast sprovela 2014.

Bilo je, dodao je, onih koji su govorili da mogu da urade isto, samo nisu znali gde pare da nađu.

“Uvek svi znaju kako pare da potroše I svi misle da su najbolji ministri oni koji troše najviše para. Nisu, najbolji su oni koji najmanje troše, a najviše zarađuju..”, rekao je Vučić i nastavio:

“Kada se budete suočavali sa stvarnim izazovima, ne pokleknite, borite se još vise za sebe, za svoju porodicu, da osvetlate obraz svojim roditeljima, ali se borite I za svoju zemllju”, kazao je Vučić I dodao da I on ima neku familiju u svetu, ali da nije svima lepo.

Nekima je, kaže, lepo, nekima bolje, ali nije svima dobro.

“Nema ništa lepše ako možete svoje snove da otvarite u svojoj zemlji”, kazao je uz podsećanje da je I on nekada kao student bio stipendista I da je tad ato razumeo kao obavezu prema državi I kao poštovanje prema državi koja je uložila u njega u tom trenutku.

Ovo je, poručio je, vaša država uložila u vas.

Podetio je I da je nemački ministar zdravstva nedavno rekao da će doći u Srbiju jer u Srbiji ima hiljade obrazovanih I sposbnih ljudi da bi ih odveo u Nemačku, a on mu je, kaže, na to odgovorio da malo sačeka.

“Nama treba još nekoliko godina ne da postignemo nemački standard, taj standard ćemo možda postići za 70 godina, ali ćemo im se približavati, a približavaćemo im se ozbiljno. I plate lekara I medicinskih sestara rašće ove godine za 10 odosto I svake naredne godine taj rast biti značajno veći od inflacije I ukupnog ekonomskog rasta. Hoćemo da pokažemo koliko su nam važni stručni ljudi, medicinsko osoblje I oni koji treba da ostanu ovde da predaju mlađim generacijama”, naveo je predsednik.

Zato, istakao je, Srbija želi da ih zadrži ovde I neće dozvoliti da “nam ih Nemci uzimaju”.

“Verujte u svoju zemlju I u težak rad, da ne verujete samo u lakse, uvek tražite više I borite za više, ali uvek sagledavajte stvari na realan način. Tako ćete više da uradite za sebe I Srbiju” poručio je Vučić.

Hoće, kazao je, da Srbija ima neuporedivo bolje zdravstvo.

“Ja ne znam da me ubijete gde ode 2,2 milijarde koje odlaze u zdravstvo. o su ogromne pare I vi mene bukvalno obesite, a to ne zna ni Lončar, samo znam da dajemo sve više novca. Nemamo dobru kontrolu ni potrošnog materijala, ali situcija jeste bolja, e gradimo kliničke centre, Niš na prmer, krećemo sa izgradnjom bolnica, imaćete najmoderniju opremu sve što postoji u Japanu, Americi… imaćete I ovde”, poručio je.

Uz ponovljeni poziv diplomcima da ostanu u Srbiju da bi je gradili, Vučić je poručio da bez njih, I bez,kako je rekao, naše dece, Srbija nema budućnost.

Primećujući da smo sve starija nacija, predsednik je ukazao da će zato i zdravstvo biti sve potrebnije I značajnije.

“Ostanite ovde da gurate napred I da decu ne dobijamo svi u 40 I 50 nego da probamo da to bude između 20 I 30 ili, da ne kažem čak, 18 I 20”, rekao je.

Diplomce koji su dobili prve ugovore o radu je zamolio da vredno I marljivo rade, te dodao da oni koji su izrazili želju da idu u Kosovsku Mitroviću, gde uslovi I nisu tako laki, pokazuju ljubav prema zemlji iz zato ih, kazao je, posebno ceni.

Napominjući da smo skloni da o lekarima I medicinskom osoblju govorimo loše, Vučić je kazao da će država učiniti sve da njima bude bolje.

Povećanje plata od 10 odsto, kazao je, nije neko povećanje I možda izgleda malo, ali 10 po 10 odsto Iz godine u godinu je dramatično povećanje.

“Zato želim da vas još jednom ohrabrim da budete uz voju zemlju, narod I ljude, a mi ćemo vam omogućiti sve što bude potrebno”, kazao je I dodao da je siguran u odgovornost, ozbiljnost I povećeneost diplomaca.

To što vi imate, kazao je donosi rezultate, nerad I javašluk nikome nikada nisu doneli slavu.

Predsednik je I predstavnicima Ministarstva zdravlja poručio da će imati više novca, ali da je potrebno da, kako je rekao nađu mehanizme za kontrolu troškova, ali za veća zapošljavanja.

Diplomcima je još jednom poručio da više I marljivo radena svoj ponos, ponos svojih porodica, ali I, kako je dodao, na ponos jedine otadžbine – Srbije.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More