Vrućine odnose žrtve: Tri osobe preminule u Francuskoj, škole zatvorene

Foto/Tanjug/AP Photo/Kamil Zihnioglu
123

Saharski talas vreline koji je pogodio delove Evrope početkom nedelje, odneo je prve žrtve. Tri osobe umrle su u Francuskoj od hladnog šoka nakon što su sa vrelih plaža uronili u hladnu morsku vodu.

Sve tri žrtve su starije osobe. Jedan 70-godišnji muškarac umro je na Marseilan plaži u blizini Monpeljea dan nakon što je toplotni talas zahvatio Francusku, a juče su u istom regionu stradali 62-godišnja žena i 75-godišnji muškarac.

Hladni šok uzrokuje brzo (gotovo trenutno) grčenje i skupljanje krvnih sudova, što stvara veliki pritisak na srce. Obično nije fatalno, ali može da bude, posebno kod osoba koje već imaju neko srčano oboljenje. Lekari zato savetuju da se tokom izuzetno toplih dana polako ulazi u vodu (nekoliko ulazaka u vodu sa nekoliko minuta pauze između), da telo ne bi doživelo šok.

Foto/Tanjug/AP Photo/Kamil Zihnioglu

Hladni šok (hydrocution) javlja se kada je ljudsko telo izloženo naglom padu temperature. To se obično dešava kada neko propadne kroz led u veoma hladnu vodu, ali se može dogoditi i kada neka osoba sa veoma vrelog mesta (kao što je plaža) ode direktno u hladnu vodu kao što je more.

Francuskoj topli dani tek predstoje, upozoravaju meteorolozi. Vreli talas trajaće do kraja nedelje, pa se stanovnici i turisti pozivaju na dodatni oprez, s obzirom da se očekuju temperature i do 45 stepeni. Ukoliko zaista živa u termometru stigne do te brojke, to će biti rekordna temperatura za jun. Trenutna rekordna temperatura za jun iznosi 41,5 stepeni zabeleženih u blizini Narbona na jugu Francuske u junu 2003. godine, piše Blic.

Širom Francuske, neke škole su zatvorene zbog visokih temperatura, za koje se očekuje da će se popeti na 39 stepeni Celzijusa u području Pariza krajem ove sedmice i pogoditi i veći deo zemlje od Pireneja na jugozapadu do granice sa Nemačkom na severoistoku, prenosi Tanjug.

Takve temperature su retke u Francuskoj, gde većina kuća i mnoge zgrade nemaju klima uređaje.

Francuske dobrotvorne organizacije i lokalni zvaničnici ove sedmice pružaju dodatnu pomoć starijim osobama, beskućnicima i bolesnima, sećajući se da je oko 15.000 ljudi, od kojih su mnogi bili stariji, preminulo u Francuskoj tokom vrućeg talasa 2003. godine.

Pariz je zabranio na jedan dan stare automobile, jer toplotni talas pogoršava zagađenje grada.

Regionalne vlasti procenjuju da će mera koja je uvedena danas uticati na skoro 60 odsto vozila koja cirkulišu u pariskom regionu, uključujući i mnoge kamione za isporuku i starija vozila s većim emisijama nego noviji modeli.

Prekršiocima zabrane sledi novčana kazna, preneo je AP.

Izvor Tanju,Blic,Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More