Zahtev o članstvu Kosova u Interpolu ostaje na dnevnom redu, sutra glasanje

FOTO: Interpol, logo
440

DUBAI – Predsedavajući Interpola odbacio je zahtev Srbije i pet zemalja članica da Generalna skupština te organizacije glasa o skidanju sa dnevnog reda izjašnjavanje o članstvu Kosova u ovoj instituciji, saznaje Sputnjik iz diplomatskih izvora u Dubaiju, gde se održava zasedanje, saznaje dnevni list Danas.

Predsedavajući je na početku sednice odbio da uvrsti u dnevni red zahtev koji su uz Srbiju podržali i Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam.

U utorak će se raspravljati o zahtevu Prištine o članstvu Kosova u Interpolu i glasati u dva kruga.

Potrebna je dvotrećinska većina članica da Kosovo uđe u Interpol.

„Večernje novosti“ pišu da Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Turska vrše snažan pritisak, pre svega na pojedine afričke države, da glasaju za prijem Kosova u Interpol.

Kako navodi list, zadatak nekih članova delegacija ove tri zemlje je da, u pauzama zasedanja Generalne skupštine Interpola, „u stopu prate predstavnike iz Afrike kako bi ih, uz brojne pretnje, naterali da podrže tokom glasanja takozvano Kosovo“.

„Novosti“ objašnjavaju da su te informacije njihovom izvoru u Dubaiju otkrili predstavnici Gvineje, koji su rekli i da su oni samo jedna od afričkih zemalja koja je juče i danas izložena snažnim pritiscima da podrže Prištinu.

Sličan problem, navodi izvor „Novosti“, imali su i članovi delegacija iz nekih drugih delova sveta, poput Bahreina.

„Bukvalno se ne odvajaju od predstavnika pojedinih država i uz brojne pretnje i pritiske pokušavaju da ih nateraju da podrže takozvano ‘Kosovo’. Prate ih po restoranima, hodnicima, a za njima idu čak i u toalet. Predstavnici zemalja koje su izložene pritiscima su šokirani navalentošću i činjenicom da ne prezaju ni od čega kako bi ih ucenili i promenili njihovu odluku“, navodi izvor „Novosti“.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More