Nemački ambasador tvrdi: Dijalog Beograda i Prištine nije mrtav

Foto/Printscreen/You Tube
226

Nemački amasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da Briselski dijalog nije mrtav, iako 1. jula neće biti ranije najavljenog sastanka u Parizu, gde je, u organiziciji Francuske i Nemačke, trebalo da se sretnu delegacije Beogada i Prištine.

„Dijalog nije mrtav samo se ne dešava trenutno“, rakao je Šib u emisiji Pravi ugao, Radio televizije Vojvodine.

Prema njegovim rečima, ideja i cilj nije bio da se zameni uloga Evropske unije i promeni format već da se da podrška trenutnom formatu u kojem se razgovari odvijaju.

Na pitanje čiji je poraz ili pobeda odlaganje sastanka u Parizu, on je rekao da je cilj da se dijalog ponovo pokrene.

„To je naš glavni cilj, ne želimo da imamo u ovom razogovoru pobednike i poražene“, rekao je Šib, koji je naveo da takse Prištine na srpsku robu treba da se ukinu što pre.

Podsetivši da je Nemačka priznala nezavisnost Kosova, on je rekao da je cilj dijaloga normalizacija odnosa izmedju Srbije i Kosova, ali da Nemačka ne predvidja unapred šta će biti ishod dijaloga.

„Rezultat bi trebalo da bude sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum koji doprinosi stabilnosti regiona“, rekao je Šib. i da ne misli da je to dobra ideja.

Izvor Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More