Proslava 152 godine nezavisnosti Kanade: Zemlje u kojoj živi oko 100.000 Srba (FOTO)

Foto/Tanjug/Filip Krainčanić
275

BEOGRAD – Ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba organizovala je sinoć u rezidenciji prijem povodom 152 godine kanadske nezavisnosti i tom prilikom ocenila da su bilateralni odnosi Srbije i Kanade zasnovani na čvrstoj sponi koju gradi i predstavlja oko 100.000 Srba koji žive u toj zemlji.

Foto/Tanjug/Filip Krainčanić

Obraćajući se prisutnima delom na srpskom, a delom na francuskom i engleskom jeziku, Čaba je zahvalila brojnim lokalnim partnerima – zvanicama iz javnog, političkog i civilnog sektora koji, kako je navela, doprinose unapređenju odnosa Srbije i Kanade. Prijemu su prisustvovali predsednica parlamenta Maja Gojković i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Foto/Tanjug/Filip Krainčanić

Čaba je podsetila da je Kanada zemlja čiji se prosperitet zasniva i gradi na demokratiji, multilateralnosti, multikulturalnosti, ravnopravnosti polova, posvećena je klimatskim promenama, neguje slobodu medija.

Foto/Tanjug/Filip Krainčanić

Kanada je, kako je dodala, i ove godine brojnija za 350 hiljada imigranata što čini jedan odsto njenog ukupnog broja stanovnika.

“To je znak da je zrela zemlja u kojoj se snovi i nade ispunjavaju, i gde se svi njeni građani bore za bolju budućnost”, rekla je Čaba koja je ambasador i za Severnu Makedoniju i Crnu Goru.

Foto/Tanjug/Filip Krainčanić

Kanada ove godine slavi pola veka dvojezičnosti i izjednačavanja engleskog i francuskog jezika, rekla je ambasadorka i navela da je ta multikulturalnost upravo ključ identiteta Kanade.

Istakla je da je njena zemlja proteklih godinu dana nizala brojne uspehe, dobila je prvog MBA prvaka, Kanađanka Doni Strklend dobila je Noblevu nagradu za fiziku, u Vankuveru je organizovan najveći skup o zdravlju i dobrobiti žena sa više od 8.000 učesnika iz 162 zemlje.

Napomenula je da su se Kanada i Kanađani tokom istorije suočavali i sa situacijama na koje ne mogu biti ponosni, te istakla da je zato važno da postanemo jači kada prepoznamo i krenemo pravim putem bez obzira koliko ga je teško pratiti.

Prijemu, koji je počeo izvođenjem himni Kanade i Srbije prisustvovali su predstavnici međunarodne zajednice, a među njima ambasadori Kajl Skat, Filip Ge, Denis Kif, Kalo Lo Kašo, Frederik Mondoloni.

Foto/Tanjug/Filip Krainčanić

Kanada je stekla nezavisnost 1. jula 1867. godine potpisivanjem Ustavnog akta, kada su se tri britanske severnoameričke kolonije ujedinile.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More