Predstavnici Kongresa srpskog ujedinjenja kod patrijarha Irineja

FOTO:SPC
286

BEOGRAD – Patrijarh srpski Irinej primio je danas predstavnike Kongresa srpskog ujedinjenja (Serbian Unity Congress) iz Amerike, kao i njihove saradnike u Srbiji, koje je predvodio episkop zapadnoamerički Maksim Vasiljević.

Kongres srpskog ujedinjenja iduće godine navršava jubilarne tri decenije od osnivanja. Reč je o neprofitnoj međunarodnoj organizaciji koja okuplja Srbe u rasejanju i njihove prijatelje strance.

Osnovan je 1990.godine u Kaliforniji, a među inicijatorima i pokretačima su bili princ Andrej Karađorđević, kao i otac i sin: Dragoslav i Miroslav(Majkl) Đorđević iz San Rafaela.

Đorđevići, potom 1993. godine, u Americi iniciraju i osnivanje Zadužbine Studenica, kako bi se tokom ratova na prostoru bivše SFRJ , stipendirali najtalentovaniji srpski studenti u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.Do danas je stipendirano više od 2000 akademaca.

Osnivanje Kongresa srpskog ujedinjenja 1990. godine usledilo je kao odgovor srpskog rasejanja iz Sjedinjenih američkih država na torbulentne istorijske promene koje su se dešavale u tadašnjoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Dugoročni cilj Kongresa srpskog ujedinjenja je da doprinese demokratizaciji i razvoju srpskih teritorija na Balkanu.

FOTO: SPC

Kongres srpskog ujedinjenja je imao značajan uticaj na pozitivne promene koje su se desile u javnom mnjenju, politici i medijima u odnosu na srpski narod u svetu.

Dugoročni ciljevi KSU su: Da podstiče i neguje srpsko nasleđe, kulturu i identitet kod Srba u dijaspori. Da okuplja talente, iskustva i sposobnosti svih Srba iz dijaspore i njihovih prijatelja kako bi se pomogle ekonomske, društvene, kulturne i ostale pozitivne promene u pravcu slobodnog demokratskog sistema i moralnog društva u srpskim zemljama. Da informiše javno mnenje i vodeće političke lidere u svetu o ciljaevima i težnjama srpskog naroda…

R. LONČAR

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More