Sleteo prvi civilini avion na “Moravu” (FOTO)

312

Kraljevo — Uz taktove “Stani Ibar vodo” i “Marš na Drinu” više stotina građana dočekalo otvaranje  Aerodroma Morava.

Na aerodrom je već sleteo prvi civilni avion.

Mešoviti vojno-civilni aerodrom za međunarodni vazdušni saobraćaj “Morava” kod Kraljeva otvoren je danas za civilni saobraćaj, u prisustvu državnog vrha Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i velikog broja građana.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Svečanost je počela himnom Srbije u izvođenju Mešovitog hora Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a tokom ceremonije nad Kraljevom su nadletali avioni Orao J22 i MIG 29.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pre zvaničnog otvaranja, predsednik Vučić i ostale zvanice obišle su pristanišnu zgradu putničkog terminala, gde su mu domaćini pokazali kako je aerodrom izgledao nekada.

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Nešto ranije, na pistu je sleteo avion ATR 72 kompanije Er Srbija, kojim je sleteo ansambl „Stanislav Binički“.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Aerodorm Morava je ove godine u potpunosti obnovljen. Država je u sređivanje uložila oko 11 miliona evra. Pista je produžena, a napravljeni su i carinski terminali.

Ko bi mogao da leti iz Kraljeva?

Zbog trenutne veličine piste, eventualno zainteresovane avio kompanije u svojoj floti morale bi da imaju takozvane turboelisne avione. Trenutno u regionu takve avione imaju samo Air Serbia i Croatia Airlines, dok niskotarifne avio kompanije lete iskljucivo avionima Airbus i Boeing .

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Imajući to u vidu nije isključeno da se ćemo u narednom periodu u Kraljevu videti novi tender za letove od javnog značaja, poput onog u Nišu, na kojima će Air Serbia uspostaviti nekoliko linija uz subvencije.

Smešten u centralnoj Srbiji, predvidja se da će aerodrom Morava značajno ojačati lokalnu ekonomiju jer se nalazi izmedju nekoliko industrijskih gradova, kao i neposrednoj blizini italijanskog proizvodjača automobila Fiat-Zastava.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podsetimo, bivši generalni direktor Aerodroma Niš Dragan Bugarinović, koji je bio na dužnosti između 2008. i 2014. godine, imenovan je za prvog generalnog direktora Aerodroma Morava.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More