Slika čuvenog umetnika prvi put dostupna javnosti u njujorškom muzeju (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
105

NJUJORK  – U njujorškom muzeju Gugenhajm, remek delu američkog arhitekte Frenka Lojda Rajta, prvi put je izložena slika Žan-Mišela Baskijata (1960-1988) “Skrnavljenje” koju stručnjaci smatraju najličnijom slikom ovog umetnika.

Baskijat, kome je majka bila iz Porto Rika, a otac sa Haitija, slikao je murale u SAD i Parizu, ali je tokom najplodnije decenije, pri kraju 80-tih godina naslikao hiljadu slika i dve hiljade crteža.

Pažnju kritičara, kako je preneo Njujork tajms, posebno je privukla slika nastala 1983. koju je Baskijat naslikao kada je saznao da je zbog policijske brutalnosti stradao njegov kolega i prijatelj Majkl Stjuart, koji je posle prebijanja preminuo.

Slika “Skrnavljenje”( Defacement, o smrti Majkla Stjarta) nalazi se u privatnoj kolekciji Njujorčanke Nine Klemente, a sada mogu da je vide posetioci Gugenhajma.

“To sam mogao da budem ja”, izjavio je Baskijat kada je saznao za smrt Majkla Stjuarta, 25-godišnjeg umetnika koji je navodno slikao po zidu stanice metroa 15. septembra 1983. kada su ga saobraćajni policajci uhapsili i priveli u policiju. Svedoci su potvrdili da ga je policija oborila na zemlju i tukla dok su policajci izjavili da su ga sprečili da pobegne. Stjuart je posle 13 dana preminuo u bolnici gde su povrede glave ukazivale na davljenje. Policajci koji su ga uhapsili nisu zbog toga odgovarali.

Baskijat se družio sa Sjuartom jer su imali zajedničke prijatelje i obojica su slikali grafte po stanicama podzemne železnice.

Majkl Stjuart je, inače, nosio afro frizuru od “dredova”, kakvu je imao i Baskijat i policiju je razbesnelo kada su videli da je Stjuart poljubio belu ženu u obraz. Stjuart se zabavljao sa Baskijatovom bivšom devojkom Suzanom Maluk.

“Ono što je pogodilo Baskijata bilo je što je policija napala njegovog sunarodnika koji se usudio da se zabavlja sa belom ženom”, izjavio je jedan od posetilaca izložbe na kojoj je prikazan poljubac i surovo kažnjavanje Stjuarta od strane policije.

Ova slika je centralni eksponat izložbe Baskijatovih dela u Gugenhajmu i kustoskinja izložbe tamnoputa Čedria La Buvije je izjavila da je ova slika znacajno uticala na nju jer ilustruje odnos belaca prema crncima. Ona je, inače, prva Afroamerikanka kustos u muzeju Gugenhajm.

Izložba dela Baskijata u njujorškom Gugenhajmu trajaće do 6. novembra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More