Srpska narodna odbrana na proslavi 105 godina postojanja i slave Vidovdan poručila “Dogodine u Prizrenu”

Foto: srpska televizija
163

Čikago – Srpska narodna odbrana, jedna od najstarjih srpskih organizacija, organizovala je u Čikagu proslavu Vidovdana kao i 105 godina postojanja ove organizacije, u svečanoj sali Srpskog sabornog hrama u Čikagu. Bila je to i slava SNO.

U kulturno umetničkom programu nastupila je operska pevačica iz Novog Sada, Slađana Sarić, koja sada živi u Čikagu, kao i glumci Srpskog pozorišta Mira Sremčević iz Čikaga koji su recitovali prigodne stihove.

Prethodno je održana liturgija koju je služio vladika srednjezapadnoamerički novogračanički Longin, uz sveštenike Darka Spasojevića i Dobrivoja Milunovića.

“1914 godine Mihajlo Pupin je osnovao Srpsku Narodnu Odbranu u Njujorku. Od tada do danas SNO radi a ciljevi su da pospeši srpsku zajednicu u Americi da očuvamo srpsku kulturu, tradiciju i jezik i da budemo uvek aktivni…. Danas smo imali čast da sa nama bude prota Voja Bilbija, koji je došao specijalno iz Haga da bude naš gost, a imali smo tu čast da ugostimo i počasnog govornika, profesora Miloša Kovića”.

Goste u sali su pozdravili predsednik Srpske narodne odbrane Nebojša Živković, domaćin slave Dragan Vujošević kao i gosti, otac Voja Bilbija iz Holandije i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković, koji je je bio i glavni govornik na događaju.

Prisustvovali su istaknuti članovi srpske zajednice u Čikagu, Vlado Bjelopetrović, Pero Samardžija, Branko Tupanjac kao i Stevan Dokić iz Sabora krajiških Srba. Iz Majamija je doputovao advokat Nenad Milošević, predsednik tamošnje crkvenoškolske opštine Svetog Simeona Mirotočivog.

Ove sedmice, u četvrtak 4. jula se održava tradicionalni piknik na imanju manastira Nova Gračanica, a nedelju dana kasnije u Novoj Gračanici i manastiru Svetog Save počinje program tokom kojeg će biti održana proslava 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

 

Kako su nedavno javili Naši u svetu, a potvrdili u Eparhiji novogracanicko- srednjezapadnoamericka planiran je  dolazak patrijarha Irineja.

Ode patrijarh u Ameriku…

 

Izvor RTS, Srpska televizija
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More