Saša iz Niša vratio se iz Nemačke, evo zašto je napustio posao posle samo jednog dana

Foto/Pixabay
459

NIŠ – Nišlija Saša Cvetić, pomoćnik glavnog tehničara u niškom Kliničkom centru jedan je od mnogobrojnih zdravstvenih radnika koji su bolji život potražili u Nemačkoj, ali i jedan od onih koji su se otuda vratili nezdovoljni ponuđenom platom i uslovima rada.

Cvetić je agenciji Beta kazao da su njegova supruga i on poverovali u priču o poslu u zdravstvenim ustanovama u kojima je sve automatizovano i u kojima se odlično zarađuje i otišli u Frankfurt, ali su se otuda vratili razočarani.

„Moj posao u Nemačkoj trajao je jedan dan, jer toga dana kada sam rekao “dobar dan” rekao sam i “doviđenja”. Supruga, koja je takođe zdravstveni radnik, izdržala je 20 dana u poznatoj bolnici u Frankfurtu i onda je dala otkaz i vratili smo se u Srbiju”, ispričao je Cvetić.

Kako je rekao, njegov posao u Frankfurtu trebalo je da bude nega deset do dvadeset starih lica u staračkom domu.

“Sa poslom se počinje u šest sati i tokom dana brinete o svim korisnicima na jednom spratu. Idete od garsonjere do garsonjere, radite se sve poslove, od grube nege i kupanja do stavljanja proteza, pranja zuba, hranjenja. To je veoma teško. Preko dana nemate vremena za predah”, kazao je Cvetić.

On je izjavio da je za taj posao neto plata 1.100 evra, a supruga i on su iznajmili stan od 45 kvadrata za 850 evra mesečno.

“Nije me bilo sramota da se vratim u Niš i sada sam siguran da posao u Kliničkom centru koji radim već 32 godine ne bih menjao ni za jedan drugi. Siguran sam i da od 100 naših ljudi koji odu u Nemačku jedan dobije dobar i dobro plaćen posao“, rekao je Cvetić.

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović rekao je da se od bezmalo 700 lekara te zdravstvene ustanove u poslednjih desetak godina otišlo u inostranstvo vratilo njih 14, dok je od 1.700 medicinskih sestara i tehničara otišlo pedesetak, a vratilo se 15 do 20.

“Neki su otišli da rade u staračkim domovima, a to nije isto kao kad radite u Kliničkom centru”, izjavio je Radovanović.

 

Izvor Beta Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More