Makron pozdravio odluku o imenovanju novih lidera: Odluka je pozitivna i nudi novi početak

prtccreen You Tube
264

Francuski predsednik Emanuel Makron pozdravio je odluku o imenovanju novih lidera evropskih institucija.

On je ocenio da je odluka pozitivna, postignuta uz saglasnost svih i da nudi bloku novi početak.

Makron je naglasio na konferenciji za novinare da novi evropski tim, u čijem sastavu se nalaze dve žene i dva muškarca, čine ličnosti koje su snažno posvećene Evropi.

“Ovaj sporazum je plod dubokog francusko-nemačkog saveza”, naveo je Makron na konferenciji za novinare.

Francuski predsednik istakao je da podržava odluku da se nemačka ministarka odbane Ursula fon der Lejen predloži za novog šefa Evropske komisije, a direktorka Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke.

“Fon der Lejen je veoma dobar kandidat i veoma dobar izbor da vodi Evropsku komisiju”, smatra Makron.

On je naglasio da je energično podržao njenu kandidaturu, ali je istakao da ona nije bila prvobitan izbor Nemačke.

“Ali mislim da je veoma dobar kandidat jer ima iskustvo i potrebnu stručnost. Ona je bila ministarka nekoliko godina”, rekao je Makron dodajući da kapacitet i kompetencije Lagard u potpunosti kvalifikuju da predsedava Evropskom centralnom bankom.

Lideri EU postigli su danas dogovor o novom vođstvu evropskih institucija i predložili nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lejen za predsednicu Evropske komisije, a španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog evropske šefa diplomatije.

Belgijski premijer Šarl Mišel predložen je za predsednika Evropskog saveta, a direktorka Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More