Italijan izabran za predsednika Evropskog parlamenta

AP Photo/Jean-Francois Badias
160

Italijan David Sasoli iz bloka socijalista i demokrata novi je lider Evropskog parlamenta.

Kandidat evropskih socijaldemokrata osvojio je 345 glasova u drugom krugu izbora i time je postao predsednik Evropskog parlamenta narednih 2,5 godine. Među prvima mu je čestitao Manfred Veber u ime EPP-a, ali i predsednik na odlasku Antonio Tajani, inače njegov sunarodnik.

“Promena je moguća i nužna, ako želimo da izgradimo modernu i progresivnu Europu 21. veka. Dužni smo da ujedinimo snagu i veru i zajedničkim se snagama suprotstaviti izazovima poput klimatskih promena, migrantske politike i ekonomskih izazova. Ako mi date svoje poverenje, boriću se za transparentniju i pravedniju Europu. Ništa nije moguće bez ljudi, a ništa ne opstaje bez stabilnih institucija”, kazao je Sasoli u svom izlaganju uoči glasanja.

Sasoli je bivši novinar, poreklom iz Firence, a poslanik je Evropskog parlamenta već jednu deceniju.

Europarlamentarci su jučerašnji dan proveli na sastancima stranačkih grupacija pokušavajući da nađu najboljeg kandidata za predsednika Parlamenta, a njihova imena su objavljena sinoć u kasnim večernjim satima. Osim Sasolija, u igri su bili i kandidatkinjaSka Keler, Nemica iz Zelenih, konzervativac Jan Zahradil iz Češke, kao i Sira Rego iz Španije i grupe Ujedinjena levica.

Odlazeći predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani istakao je da je izbor predsednika EP autonomna odluka te institucije, te da ne zavisi od odluka i predloga koji dolaze spolja.

Lideri EU predložili su juče nemačku ministarku odbrane Ursulu fon der Lejen za predsednicu Evropske komisije, španskog ministra spoljnih poslova Žozepa Borela za novog šefa evropske diplomatije, belgijskog premijera Šarla Mišela za predsednika Evropskog saveta, a direktorku Međunarodog monetarnog fonda Kristin Lagard za predsednicu Evropske centralne banke.

Predlog Evropskog saveta tek treba da prihvati Evropski parlament.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More