Obeležen Dan nezavisnosti, ambasador Skat poručio: Amerika je prijatelj i saputnik Srbije na putu ka EU (FOTO)

Foto/Tanjug/Rade Prelić
171

BEOGRAD – Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu obeležen je nacionalni praznik SAD, Dan nezavisnosti, a ambasador Kajl Skat poručio je da su SAD prijatelj i saputnik Srbije na putu ka EU.

“I siguran sam da će Srbija, ako se tome posveti, stići do mesta u evropskoj kući koje zaslužuje”, poručio je Skat, koji se zvanicama na prijemu obratio na srpskom i engleskom jeziku.

Foto/Tanjug/Rade Prelić

Dodao je da je put do članstva u EU poduhvat koji zahteva svu energiju i volju nacije.

“Taj put nije lak, on traži predani rad i žrtvovanje i, ako smem da kažem, kompromis. Ali uveravam sve vas, naše srpske prijatelje – na tom putu SAD su vaš prijatelj i saputnik”, poručio je Skat dodajući da je Srbija sebi postavila velike ciljeve, kao i SAD 1969. godine, kada je Apolo 11 sleteo na Mesec.

U tom kontekstu, on je podsetio da SAD danas slave 243 godine od nezavisnosti i 50. godišnjicu od “prelomne” 1969. godine, koja je označila “svitanje novog doba”.

Skat je podsetio da je 1969. godina donela sa sobom preokret i novi optimizam, nakon bezbroj razloga za pesimizam 1968. godine.

“Sa Vudstokom je sazrela jedna nova generacija koja je verovala u muziku i moć ljubavi. I Srbiju su zapljusnule ove promene, pa je 1969. mjuzikl ”Kosa” premijerno izveden u Beogradu kao drama previše radikalna za mnoge na Zapadu i previše slobodna za one na Istoku”, rekao je Skat.

Foto/Tanjug/Rade Prelić

Ukazao je i na ubrzanje tempa tehonoloških promena te godine, ali je naglasio da će 1969. pre svega ostati upamćena po sletanju na Mesec Apola 11.

“Među onima koji su taj događaj pratili iz Kontrole leta u Hjustonu bilo je sedam vodećih inženjera srpskog porekla, što je još jedan primer doprinosa ove zemlje mojoj zemlji i celom čovečanstvu tokom proteklih vekova. Kasnije iste godine astronauti Apola 11 su posetili Beograd gde im je priređen masovan i srdačan doček”, podsetio je Skat.

Skat je rekao da se njegov mandat bliži kraju i zahvalio na bezgraničnom gostoprimstvu Srbije i prijateljstvu koje je poklonjeno njemu, njegovoj porodici i čitavom kolektivu američke ambasade tokom cetiri godine.

“Bila mi je čast da obavljam ovu dužnost i ponosan sam što sam radio sa ovako divnim ljudima, i Amerikancima i Srbima, posvećenim unapređenju srpsko-američkih odnosa”, rekao je Skat.

Prijemu su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministri Zorana Mihajlović, Nenad Popović, Zoran Ðorđević, direktor BIA Bratislav Gašić, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović i patrijarh Irinej.

Foto/Tanjug/RadePrelić

Na prijemu su i bili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik gradske skupštine Nikola Nikodijević, kao i predstavnici opozicije Dragan Šutanovac, Gordana Čomić, Sandra Rašković Ivić, Vuk Jeremić i Boško Obradović, te brojni predstavnici diplomatskog kora.

Na početku prijema marinci su svečano predali američku zastavu ambasadoru Skatu, a potom je himnu Srbije izvela pevačica, pijanistkinja i tekstopisac Iva Ikon, dok je Vlatko Stefanovski izveo himnu SAD.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More