Reagovanja iz Prištine: Divlja kampanja Srbije pokazala svoj karakter

Priština/Foto/Wikipedia
403

PRIŠTINA – U prvim reagovanjima posle debakla na glasanju za prijem Kosova u Interpol, Priština okrivljuje Begrad za taj neuspeh.

Kosovski predsednik Hašim Tači poručio je da su „gubitnici Kosovo i Srbija, a pobednik samo organizovani kriminal“. Naglasio je da Kosovo želi da bude deo borbe protiv kriminala, ali da mu je to pravo uskraćeno.

„Glasanje je bilo tajno, ali mogućnost da su države koje su priznale Kosovo glasale protiv članstva je loša vest, sa druge strane države koje ne priznaju nezavisnost Kosova glasale su za članstvo“, izjavio je Tači, a prenosi RTK.

Vlada Kosova saopštila je da do prijema u članstvo nije došlo, izrazivši duboko razočarenje što je Kosovu onemogućeno da postane deo svetske porodice policije, koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

„Divlja kampanja Srbije je još jednom je dokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa sa Kosovom, tim pre ako se uzme u obzir da je ovo članstvo bilo tehničko, a ne političko“, navodi se u saopštenju Vlade, prenosi prištinska Koha.

Kako je navedeno, glasanje protiv prijema Prištine u ovu organizaciju koristi „samo zločincima i kriminalcima“.

„Kosovo će nastaviti sa konsolidacijom svojih institucija i u bliskoj budućnosti će postati punopravni član Interpola“, navodi se u saopštenju.
Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj izjavio je da je razočaran posle neuspeha Kosova da se učlani u Interpol, i na svom Fejsbuk nalogu objavio saopštenje Vlade Kosova u kojem se za neuspeh krivi Srbija.

Poslanik kosovske skupštine Iljir Deda izjavio je da je bolje povući se iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljno podrške.

„Neuspeh ulaska u Interpol je još jedan udarac u nizu koje je Kosovo dobilo, posle debakla oko članstva u UNESKO. Ne ide na čast nijednoj zemlji koja je glasala protiv toga da Kosovo ostane van globalne mreže u borbi protiv kriminala. A što se tiče naših predstavnika, bolje bi bilo da se povučemo iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljne podrške, nego da doživimo takav poraz“, rekao je Deda, a prenosi Koha.

Američka ambasada u Prištini saopštila je da je većina zemalja podržala zahtev Kosova za članstvo u Interpolu, „uprkos kampanji koju je vodila Srbija, i vršila pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova“.

„Podrška članstvu Kosova u Interpolu nikada nije bila za priznavanje nezavisnosti Kosova, već za jačanje međunarodne saradnje u oblasti sprovođenja zakona i zatvaranje kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Sa ovim rezultatom svi gubimo“, navodi se u saopštenju američke ambasade.

„Nastavljamo snažno da podržavamo dijalog između Kosova i Srbije, koji je omogućila EU. Sada više nego ikad, obe strane treba da ubrzaju svoje napore da postignu sporazum o potpunoj normalizaciji, što je jedini način da se obe zemlje kreću napred na svom putu ka članstvu u EU. I, Srbija i Kosovo moraju da shvate da njihov put ka evropskoj budućnosti ide kroz normalizaciju“, navodi ambasada SAD, pozivajući obe strane „da izbegnu provokacije i da rade zajedno kako bi postigle dogovor“.

Izvor Tanjug RTS Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More