Saveti Danila Kiša mladom piscu

Adligat/Promo
477

Ovogodišnji dobitnik “Zlatne strune” na Smederevskoj pesničkoj jeseni, književnik Miloš Janković odlučio je da osnuje svoj legat u Muzeju srpske književnosti Udruženja “Adligat”. Janković je objavio 76 knjiga i u književnim krugovima važi za uglednog pesnika koji je mnogo učinio za srpsku kulturu. Jedan je od osnivača Adligata.

Za svoj legat u ovoj instituciji sada je poklonio važnu dokumentaciju u kojoj se posebno izdvaja pismo koje mu je, na njegov rođendan, 14. 4. 1981. godine, uputio Danilo Kiš povodom molbe da mu Kiš kaže svoje mišljenje o rukopisu koje mu je Janković dao. Kiš mu je kao odgovor poslao do sada nepoznati predložak iz iz koga je kasnije izniklo poznato delo “Saveti mladom piscu”.

Janković je, ovom prilikom, za svoj legat poklonio svoje rukopise, prepisku sa Milovanom Danojlićem iz osamdesetih godina XX veka, dopis Matije Bećkovića kojim ga obaveštava o prijemu u članstvo Udruženja književnika Srbije.

U legatu se nalaze i šeširi petorice velikana srpske pesničke reči koje je tokom života sakupio – Jaše Grobarova , Milan Nenadić, Slobodan Stojadinović Čude, Bajo Luković i Andrej Jelić Mariokov.

Janković je ovom prilikom Adligatu poklonio i više od 200 brojanica koje je sakupljao u više desetina manastira duže od jedne decenije. Janković je, inače, poznat i po svojoj duhovnoj poeziji.

Izvor RTS/Adligat
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More