Ovo više nećete moći da radite na javnim mestima u Beču, na snagu stupila odluka grada

Foto:PrintScreen/YouTube
89

Zbog visokih temperatura ljubitelji roštiljanja u Beču moraće malo da se strpe jer je gradska uprava donela odluku o zabrani pripremanja mesa na otvorenoj vatri, na svim javnim prostorima.

Grad Beč je u utorak 2. jula 2019. godine izdao zabranu roštiljanja na  svim javnim mestima u Beču, zbog kontinuirane toplote i visokih temperatura koje su pogodile Austriju, piše Dijaspora.TV.

Zapravo, glavni razlog zabrane je opasnost od požara, koji su mogući kada su temperature vazduha visoke, kao što su bile predhodnih dana u Beču.

Zabrana roštiljanja na javnim prostorima u Beču stupila je na snagu odmah i do daljnjeg, a biće skinuta u slučaju održive kiše.

Grad Beč je objavio da je zabranjeno rukovanje „otvorenom vatrom“  koja može da ugrozi pošumljene i travnate površine na teritoriji Beča. Poštovanje ove privremene regulative  kontrolisaće  nadležni gradski organi.

Grad je u ovom kontekstu najavio i strogu kontrolu prostora za roštiljanje (Grillzone) u području Dunavskog ostrva, u Bečkoj šumi i u parkovima.

Ko bude bio uhvaćen na Dunavskom ostrvu dok peče roštilj ili samo „petlja“ sa dimom i vatrom, ukoliko ne prihvati opomenu, prema zakonu, sledi mu novčana kazna u visini do 7.270 evra ili četiri nedelje u zatvoru, u zamenu za plaćanje iznosa ove kazne.

Roštiljanje u privatnim baštama izvan granica šume i dalje je dozvoljeno, ali uz poseban oprez.

Saveti za bezbedno roštiljanje

Vodite računa da držite dovoljnoodstojanja od trave, grmova i drveća, kao i da se žar i pepeo obavezno odlažu u posude za gašenje. Paljenje vatre na zemlji nije dozvoljeno zbog opasnosti od požara.

Pečenje prasadi, janjadi i ostalih životinja na ražnju je zabranjeno. Kako bi se izbegao preterani dim, sme se roštiljati  samo na drvenom uglju, briketima ili  donesenim suvim  drvetom (nikako ne upotrebljavati sveža drva iz šume). Roštiljanje na plin je zabranjeno.

Informacije o lokacijama, praktične savete kao i pravila i instrukcije o sigurnom ophođenju sa vatrom na otvorenom prostoru možete pročitati na zvaničnoj internet stranici Grada Beča. 

Kad ne važi zabrana, kao što je ova najnovija,  u Beču postoje  brojna javna mesta za roštiljanje. 

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More