Francuska pustila u opticaj novčanice sa likom Asteriksa

Foto:PrintScreen/YouTube
86

PARIZ – Francuska je pustila u opticaj ograničenu seriju kovanica od dva evra sa likom Asteriksa, povodom obeležavanja 60. rođendana tog junaka crtanog stripa.

Kako prenosi portal “Coin World”, ukupno je izdato 310.000 novčića, od čega deo u kolekcionarskoj verziji sa specijalnom završnom obradom i pakovanjem.

Na prednjoj strani novčića prikazan je Asteriks iz profila sa čuvenim krilatim šlemom na glavi, iznad koga piše njegovo ime i oznaka RF (Republika Francuska kao izdavalac kovanice).

Ispod lika Asteriksa je rimskim brojevima ispisano 60 godina, što se odnosi na jubilej ovog crtanog lika, kao i godina izdanja 2019., takođe rimskim brojevima, a na dnu je polukružni lovorov venac.

Već 60 godina Asteriks je prava ikona francuske kulture. Njegov lik, koji su stvorili 1959. godine Rene Goskini i karikaturista Albert Uderzo, “otelovljuje pravog Francuza, njegovu visprenost i oštroumnost kroz galski identitet“, navode iz Mone d Parija, kovnice novca centralne banke Francuske.

Od svog nastanka, ovaj crtani strip je preveden na sve jezike zemalja Evropske unije, postižući ogroman uspeh, tako da Asteriks, na primer, uživa jednako veliku popularnost u Nemačkoj kao u Francuskoj. Takode je veoma dobro prihvaćen u Velikoj Britaniji, Holandiji, Španiji, Portugalu, Italiji i Skandinaviji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More