Dodik u Predsedništvu BiH poljubio zastavu Republike Srpske (FOTO)

FOTO TANJUG / SNSD
436

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poljubio je danas, tokom inauguracije tročlanog Predsedništva BiH, zastavu Republike Srpske, a fotografiju tog trenutka na svom tviter nalogu objavila je njegova vladajuća SNSD.

On je nakon inauguracije, u svom prvom obraćanju, poručio da ne želi da napravi nijedan pogrešan potez prema Bošnjacima, Hrvatima ili FBiH, ali je dodao da takav tretman očekuje i prema Republici Srpskoj.

Kako je kazao, njegova „osnovna baza“ je Republika Srpska, a nije mu namera da spreči bilo koga u razvojnim projektima.

Najavio je da će njegova politika biti zasnovana isključivo na poštovanju Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ponovio je da nije zadovoljan radom visokog predstavnika i da su njegova rešenja možda odgovarala nekom drugom vremenu, ali da se sada moraju donositi odluke koje odgovaraju ovom vremenu.

Istakao je da će se zalagati za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.

Ne želim da napravim nijedan pogrešan potez prema Bošnjacima, Hrvatima ili FBiH. Ali očekujem takav tretman i prema Republici Srpskoj. Moraćemo se više razumeti i uvažavati“, kazao je Dodik, preneo je portal Klix.

Kako kaže, EU treba da bude cilj BiH, zbog čega će na prvoj sednici Predsedništva predložiti da se od EU zatraži automatsko dobijanje kandidatskog statusa.

„Sarađivaćemo sa svim važnim faktorima. Učiniću sve da naši odnosi sa EU i SAD budu dobri. Mi podržavamo predsednika SAD”, rekao je Dodik dodajući da neće odustati ni od saradnje s Rusijom.

Dodik je istakao da će sprovoditi politiku vojne neutralnosti, na šta ga, kako je rekao, obavezuju odluke koje su donesene u institucijama RS-a.

On je kazao da nije spreman da dozvoli bilo kome da umesto njegovog kabineta donosi odluke i da će se zalagati za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

„Ja nisam došao ovde da se slikam i primam platu, već da pravim dogovor tri naroda, dva entiteta i institucija BiH“, zaključio je Dodik.

 

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More