Otvoren Momčilov grad u Pirotu

Foto: Wikimedia Commons/Mickey Mystiqu
475

PIROT – Srednjevekovna tvrđava Momčilov grad u Pirotu, koju mnogi zovu i pirotski Gradić, danas je svečano otvorena posle rekonstrukcije koja je trajala šesnaest meseci.

U Pirotu ovu tvrđavu zovu Momčilov grad zbog verovanja da ju je gradio vojvoda Momčilo. Pretpostavlja se da je Gornji grad Tvrđave građen u vreme Kneza Lazara u drugoj polovini 14. veka pre Kosovskog boja.

U zidinama Tvrđave su snimani i kadrovi filma „Boj na Kosovu“.

Vrpcu su na otvaranju presekli ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša Ljiljana Berić.

„Narod koji nema svoju istoriju sigurno je da neće imati ni svoju budućnost. Ovo je divan projekat. Sve čestitke gradonačelniku i njegovom timu što su uspeli da u ovim vremenima obezbede sredstva iz EU iz prekogranične saradnje i to je model koji mnogi mogu da prmenjuju“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, Tvrđavi treba dodati nove tehnologije i uvesti virtuelne ture, kako bi „ovu lepotu približili turistima“.

Gradonačelnik Pirota je najavio nova ulaganja u Tvrđavu.

Rekonstrukcija Tvrđave je realizacija projekta iz prvog poziva IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bugarska.

Ukupna vrednost projekta je 690.000 evra, a vrednost dela projekta za Pirot je nešto više od 400.000 evra.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More