Predstava sa Sergejem Trifunovićem izbačena sa repertoara pred sam početak festivala

Foto: Youtube/Printscreen/N1
400

ALEKSINAC – Predstava „Utopljenje duše“ u kojoj jednu od glavnih uloga igra Sergej Trifunović, izbačena je sa repertoara i zamenjena novom dva dana pred početak Festivala prvoizvedenih predstava u Aleksincu, pišu „Južne vesti“.

Operativna direktorka Beogradskog dramskog pozorišta Bojana Karajović koje stoji iza predstave kažu da su organizatori zahtevali da se predstava izbaci sa repertora, a da glumci ovog teatra odigraju neku drugu.

„Da, to je istina, to je tačno, to će se desiti. Selekcija je promenjena, u selekciji je sada predstava Na tragu Nikole Milojevića, predstava izvedena premijerno u maju na našoj sceni. Što se razloga tiče, to ćete morati sa organizatorima i selektorima“, dodaje Karajovićeva.

Na pitanje da li sumnjaju da je razlog za promenu komada činjenica da jednu od glavnih uloga tumači Sergej Trifunović, koji je poslednjih meseci “meta” tabloida, ali i vlasti zbog humanitarne fondacije koju vodi i čije poslovanje „češljaju“ inspekcije, iz BDP-a nisu želeli da komentarišu.

Predsednik festivalskog odbora Grujica Veljković, kako navodi ovaj portal, tvrdi da nije reč o zabrani, već da je tako odlučeno da ne bi bilo „eventualnog sukoba interesa“, jer je Trifunovićev otac umetnički direktor festivala.

Ipak, na pitanje novinara zbog čega to nije bio problem 2016. godine, kada je Sergej imao glavnu ulogu u predstavi Voz, a sada se naprasno donosi ovakva odluka, Veljković nije pojasnio.

„Mi smo sa našim predlogom za festival izašli sa nazivom predstava i sa pozorištem koje treba da se angažuje. Festivalski odbor je uvažio naš stav, pogotovu umetničkog direktora da te predstave treba da se igraju. Međutim, ovih dana kad je zalepljen plakat i kad se videlo koji glumci igraju u predstavama, onda su počela neka pravna tumačenja da tu ima eventualnog sukoba interesa. A znate kako, festival se finansira faktički iz budžeta, preko Centra za kulturu, to su javna sredstva, znači mora da se vodi računa da se ni u kom delu ne prekrši zakon“, pojašnjava Veljković.

Još jedan od razloga je, kako kaže, to što se festival plaća novcem građana, pa moraju „da ih troše po zakonu“. Na pitanje da li to znači da je prethodnih godina kršen zakon, Veljković kaže da je reč o „eventualnom kršenju zakona“ zbog različitih pravnih tumačenja.

Međutim, osim što je selektovao festivalske predstave, Toma Trifunović nije član ovogodišnjeg žirija, pa samim tim neće glasati o najboljima, niti će biti blizu potencijalnog sukoba interesa. U žiriju će, prema najavama organizatora, biti Milivoje Mlađenović, Slobodan Savić i Anastas Pop Dimitrov.

Veljković je  demantovao da je razlog izbacivanja predstave Trifunovićeva „nepodobnost“ za aktuelnu političku garnituru, i ponovio da su u pitanju formalno-pravni razlozi.

Inače, Trufunović je na naslovne strane tabloida dospeo nakon kritika vlasti oko novca za lečenje dece u inostranstvu. Tada je na njega krenula prava hajka i bujica, zasada, nedokazanih optužbi.

Njegovu humanitarnu organizaciju „Podrži život“, prema njegovim svedočenjima,„okupirale“ su inspekcije, a na društvenim mrežama ga nisu štedeli ni visoki funkcioneri SNS nazivajući ga pogrdnim imenima.

Podsetimo, pre nekoliko meseci je najavljeno koje predstave će se takmičiti na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu, koji počinje u četvrtak 22. novembra.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More