Makedonija: Očekujemo da Mađarska vrati Gruevskog

Foto: Facebook / Nikola Gruevski, arhiva
384

SKOPLJE –  Vlada Makedonije je saopštila danas posle podne da je Mađarskoj poslala zvanični zahtev za ekstradiciju osuđenog bivšeg premijera Nikole Gruevskog i da očekuje da vlasti u Budimpešti prihvate taj zahtev.

„Očekujemo da će vlasti u Budimpešti bezuslovno prihvatiti zahtev za ekstadiciju i da će, u saglasnosti sa poštovanjem međunarodnog prava kao zemlja članica EU i NATO, omogućiti vraćanje Gruevskog u Makedoniju, da bi odslužio kaznu zatvora i odgovarao za ostala dela za koja je optužen“, navodi se u saopštenju.

Vlastima Mađarske je juče, podseća se, uručena i protestna nota zbog uloge mađarskih ambasada u bekstvu Nikole Gruevskog iz Makedonije.

U saopštenju se ističe da protiv bivšeg premijera Nikole Gruevskog nikada nije bio vođen nikav politički progon i da nisu evidentirane nikakve pretnje po njegov život, niti je neka vladina institucija pretila njegovom životu.

Osuđeni Nikola Gruevski je bio pod policijskom zaštitom saglasno pravima koja mu slede kao bivšem premijeru i ni u jednoj situaciji nije prijavio pretnje po svoj život“, navodi se u saopštenju.

Napominje se da je Gruevski osuđen pravosnažnom presudom u javnom i transparentnom procesu kao i da se protiv njega vodi još nekoliko sudskih postupaka, istraga i jedan predistražni postupak i konstatuje da je jedini cilj Gruevskog da izbegne pravdu.

Republika Makedonija je, ističe se, pravna država u kojoj vladaju zakoni.

„Svako za koga se dokaže da je prekršio zakone i svako za koga postoji pravosnažna presuda odgovaraće za svoje postupke“, navela je Vlada Makedonije.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More