U Kini nećete čuti srpski samo od Srba, oni studiraju naš jezik i odlučili su se za ova imena

Foto: printscreen/RTS
213

U Kini ovih dana srpski jezik nećete čuti samo od oko 1.500 Srba koji žive u toj zemlji ili onih koji je posećuju. Među 10.000 studenata Univerzitetu za međunarodne studije u Pekingu na kojem se studira pravo, turizam, književnost, njih 30 se odlučilo za naš jezik.

Osim za srpski jezik studenti su se odlučili i za srpska imena – Marko i Tihana.

Kineskinja Vera kaže da su gramatika i padeži bili najteži jer kineski jezik nema padeže. Za Tihanu je srpski na početku bio težak, a sada joj je već lakše.

Neki teže, a neki lakše predstavili su na novom jeziku, koji uče od 2017. kineske običaje, kulturu, hranu novinarima iz Srbije, BiH, Hrvatske, Crne Gore.

“Kineski je izolat i kad se poredi sa bilo kojim dolazimo do velikih razlika. Uz posvećenost i talenat koji oni imaju, može sve da se savlada. Naših sedam padeža oni su savladali u prvih godinu dana”, kaže učiteljica Kosara Cvetković.

Savladavaće ga još četiri. Od toga godinu u Srbiji.

Kinez Marko na srpskom kaže da voli srpski fudbal i srpsku državnu reprezentaciju. Omiljeni fudbaler mu je Nemanja Matić.

Na ovom univerzitetu uči se 27 jezika. Najpopoluarniji, ipak, nisu iz Centralne i Istočne Evrope, već španski, nemački, ruski, francuski.

Kineskinja Vera kaže da je saznala za srpski jezik na internetu i da je Srbija lepa zemlja i da bi vilela da je poseti.

O našem i drugim narodima osim iz 820 kineskih novina, mogu se informisati iz 190 časopisa na stranim jezicima i 21 milion kopija knjiga u elektronskoj formi.

“Neki od studenata su veoma radoznali i zainteresovani za kulturu i istoriju Srbije, a ona je jedna od zemalja iz inicijative ‘Jedan pojas- jedan put'”, kaže Rez Đan Go sa Fakulteta za međunarodne studije u Pekingu.

Godina na ovom fakultetu košta između tri i četiri hiljade evra. Od 10.000 studenata, svaki deseti je stranac.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More