Svetski priznata flautistkinja uveseljava Evropu, a sve je počelo u Srbiji (FOTO, VIDEO)

Foto:Fb
665

Nije čudo kada naši stari kažu da su geni čudo i da za neke stvari ipak moramo biti rođeni i naslediti pelcer od naših predaka, da bi on kasnije zaživeo i u drugim generacijama.

Naša poznata flautiskinja Emina Kokorić iz Beograda svoje muzičke puteve započela je još kao devojčica u porodici muzičara.

Emina je ćerka našeg poznatog frulaša Velje Kokorića i majke Viore koji su je odgajali u atmosferi punoj ljubavi. Emina se rado seća uspomena iz detinjstva, a možda najradije trenutaka kada je vežbala sa ocem, majkom i bratom.

Njen otac je već imao dve flaute kada je ona vežbala harmoniku ali između njih dve nije pala “ljubav na prvi pogled”. Harmonika joj je bila teška, skidala joj se sa ramena. Majka ju je često slušala dok vežba harmoniku i ne znajući da li je ona pogrešila ili ne uvek vraćala da zasvira ponovo.

“To je bio jedini način da znam da ćeš vežbati”, priseća se Emina majčinih saveta.

Eminin put kao i put svake druge uspešne osobe bio je pun uspona i padova. Emina ujedno pohađa Srednju muzičku školu “Jovan Bandur” zajedno sa Muzičkom gimnazijom i obe škole završava pre vremena, za tri godine.

Teoretski i vokalno instrumentalni smer za instrument flauta daju joj osnovu za njeno dalje napredovanje. Sa 17,5 godina upisuje Fakultet Muzičke Akademije i uspešno završava u roku. Uspesi se nižu jedan za drugim, postaje član “Filharmonije mladih” – Borislav Pašćan, zovu je na gostovanje po Evropi, svira solističke koncerte u Srbiji i inostranstvu, gostuje na srpskim televizijama.

Profesor Tahir Kulenović dao je ogroman pečat njenom sviranju na flauti. U znak sećanja na njega i sve što joj je preneo Emina je održala koncert u njegovu čast.

Njeno sviranje zapamtile su mnoge srpske dvorane. Kolarac, Galerija SANU, Cvjeta Zuzorić, Biblioteka grada Beograda samo su jedne od mnogih.

Uspešnu karijeru na kratko prekida selidbom u Beč, ostaje u drugom stanju i rađa se Eminina naslednica Teodora. Njena ćerkica svira klavir i po svemu sudeći krenuće maminim stopama.

Prava avantura započinje u Beču. Najaveća barijera je jezik, drugačija kultura, kako pronaći svoj put u nepoznatom svetu. Počeci su bili teški, Emina je dala sve od sebe da savlada jezik i u tome je vrlo brzo i uspela. Nižu se ponude za gostovanja na raznim koncertima, festivalima u Beču.

Najzanačajniji projekat za nju samu u koji se Emina upušta početkom septembra je muzička školica za decu. Na jedan interesantan način potrudiće se da deci predstavi muziku. Cilj joj je kako kaže da deca od malih nogu zavole muziku i nauče da uživaju u njoj.

Foto:Fb

Srpska flautistkinja Emina Kokorić sa velikim zadovoljstvom najavljuje gostovanja u Srbiji, a prvi koncert bi možda mogao da bude u septembru.

Ana Marković

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.nasiusvetu.com 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More